Sözlü Tarih Çalışmaları

Çalışma Alanları

Sözlü Tarih Çalışmaları

Sözlü Tarih Çalışmaları

Başkanlığımızca desteklenen sözlü tarih çalışmaları ile kardeş topluluklara yönelik tarihi değerlerin kayıt altına alınması ve geçmişte yaşanan acıların tekrarlanmaması için dünya barışının öneminin genç nesillere aktarılması amaçlanmaktadır. 2019 yılında “Onlar Da İnsandı” Kırım Sözlü Tarih Çalışması ve  “1944 Ahıska Sürgünü: Son Tanıklar” çalışması olmak üzere 2 adet sözlü tarih çalışmasına destek verilmiştir.

“Onlar Da İnsandı” Kırım Sözlü Tarih Çalışması

Kırım Tatarlarının 1944’te yaşadıkları sürgün acısının kayıt altına alınması amacıyla “1944 Kırım Tatar Sürgünü Sözlü Tarih Çalışması” gerçekleştirilmiştir. Sürgünü yaşayan yaklaşık 250’ye yakın Kırım Tatarı ile görüşmeler yapılarak, yaşadıklarının gelecek nesillere aktarılması, belgesellere ve bilimsel çalışmalara konu olması için kayıt altına alınmıştır.

 

 

 

1944 Ahıska Sürgünü: Son Tanıklar

"Ahıska Sürgününün 75. Yıl Anma Programı" dolayısıyla sürgün anılarını canlı tutmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla birçok projeye imza atılmıştır. Çalışmalar kapsamında ilk olarak "Sözlü Tarih Çalışması Belgesel Kitabı" hazırlanmıştır.

Türkiye, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan gibi ülkelerde yaşayan Ahıska Sürgününe tanık olmuş Ahıska Türkleri ile mülakatlar gerçekleştirilerek hazırlanan belgesel kitap ile Ahıska Türklerine ait kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması planlanmaktadır.

Bunun yanı sıra "Ahıska Bölgesi Türk-İslam Eserleri Envanter Kitabı" ile Osmanlı ve Gürcü arşivlerinde geniş çalışmalar yapılarak, Ahıska şehir merkezi ile Aspinza şehir merkezi arasındaki Türk eserleri tespit edilerek bu eserlerin fotoğraflanması sağlanmış ve mimari çizimleri kayıt altına alınmıştır.

 

 

 

Haberler

Image
Kardeş Topluluklar

YTB Buluşmaları Konferans Serisinin İlk Programı Gerçekleştirildi

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), “YTB Buluşmaları” adıyla bir konferans serisi programı başlattı. Kon...

Image
Kardeş Topluluklar

Türk Devletleri Teşkilatı Diasporadan Sorumlu Bakanlar ve Kurum Başkanları Bişkek'te Toplandı

Kırgızistan Çalışma, Sosyal Güvenlik ve Göç Bakanı Gülnara Baatırova’nın ev sahipliğinde yapılan toplantıda, hükümetlerin göç...

Image
Kardeş Topluluklar

Müslüman Akademisyenler Gazze İçin Eylem Çağrısı Yaptı

“Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce Konferansı” programında konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren, İsrail'in Filistin'de işlediği su...

Image
Kardeş Topluluklar

Dünyanın Farklı Ülkelerinden Müslüman Entelektüeller İstanbul’da Toplanıyor

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) geçtiğimiz beş yılda yayın hayatına kazandırdığı Müslüman Dünyada Çağ...

Videolar

YTB 13 Yaşında

YTB 13 Yaşında

Nerede bir vatandaşımız, soydaşımız ve akrabamız varsa biz oradayız.
Kamu Görevlisi ve Akademisyenlere Yönelik Türkçe İletişim Programı

Kamu Görevlisi ve Akademisyenlere Yönelik Türkçe İletişim Programı

2022-2023 dönemi KATİP katılımcıları Türkçe Kursu, Kurum Ziyaretleri, Kültürel Geziler ve Seminerler başlıklarında 10 ay boyunca çeşitli eğitimler ve etkinlikler gerçekleştirdi.