YTB tarafından düzenlenen “Ecdadın İzinde – 110. Yılında Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı” ile dünyanın dört bir yanından ...
Çalışma Alanları
Destek/Burs Programları
TÜRKÇE SAATİ PROJE DESTEK PROGRAMI
Uluslararası göçlerin kalıcı bir gerçeklik haline geldiği toplumlarda doğup büyüyen çocuklar, çok dilli bireyler olarak dünyayı iki iletişim alanı ve iki anlam dünyası üzerinden öğrenmeye çalışır. Çok dilli ve çok kültürlü ortamların etkisi altında yetişen çocukların dil gelişimi süreci, üzerinde hassasiyetle durulması gereken meselelerin başında gelmektedir. Zira bu çocukların eğitim hayatlarının ve ikinci dil öğrenimi süreçlerinin başarılı bir şekilde ilerlemesi için okul öncesi ve okul döneminde sağlıklı bir ana dili edinimi büyük önem arz etmektedir. Çocukluk döneminde çok dilli eğitim sürecini sağlıklı bir şekilde geçiren çocuklar, sahip oldukları dilsel ve kültürel zenginlik ile dünyaya farklı açılardan bakmayı öğrenir. Hayata bu pencereden bakabilen çocuklar, her iki topluma katkı sağlamanın ve ülkeler arasında bir köprü oluşturmanın önemini kavrar. Bir tohumu fidan yapmanın ve her iki topluma meyve veren bir ağaç haline getirip olgunlaştırmanın temeli sağlıklı bir ana dili eğitimidir. Bu amaçlarla, Başkanlığımız yurt dışındaki sivil toplum kuruluşlarının kendi imkânlarıyla yıllardır sürdürdükleri Türkçe eğitim çalışmalarını bu yöndeki kurumsallaşmaları Türkçe Saati Destek Programı kapsamında desteklemekte ve teşvik etmektedir. YTB’nin Türkçe eğitimine ilişkin proje destekleri Türkçe Saati Proje Destek Programı adı altında birleştirilmiştir.
Türkçe Saati Proje Destek Programına başvurular detayları aşağıda yer alan üç modül çerçevesinde alınacaktır.
Modül 1- Tohum: Okul öncesi dönemdeki çocuklara Türkçe ve ülke dilinde çift dilli oyun gruplarının oluşturulmasını,
Modül 2- Fidan: Okul dönemindeki çocuklar ve gençlere yönelik Türkçe kurslarını,
Modül 3- Ağaç: Türkçe ve ülke dilinde hizmet veren çift dilli okul öncesi eğitim kurumlarının desteklenmesini içermektedir.
Her üç modüle dair açıklama içeren 2023 ortak başvuru rehberi için tıklayınız.
Proje bilgi sistemine giriş için tıklayınız.
Evliya Çelebi Kültür Gezileri Programı ile yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın, Türkiye ile tarihî, sosyal ve kültürel bağlarını güçlendirerek katılımcılar arasında sürdürülebilir iletişim sağlanması amaçlanmaktadır. Proje kapsamında yurt dışında faaliyet gösteren Türk STK’lar ile iş birliği halinde yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarımızın öz kültürlerini yerinde tanımalarına ve Türkiye’nin tarihî ve kültürel mekânlarını görmelerine imkân sağlayacak dil, kültür ve medeniyet temalı etkinlikler gerçekleştirilmektedir.
GENÇ DESTEK PROGRAMI
Yurt dışında yaşayan gençlerimizin fikirlerini ve projelerini hayata geçirerek kendi toplumlarına, yaşadıkları ülkelere ve esasen insanlığa katkı sağlayacak çalışmalarını teşvik etmek amacıyla hayata geçirilmiş programdır. Özellikle eğitim öğretim yoluyla içinde bulundukları toplum ile yoğun etkileşim içinde olan diasporamızın genç nüfusunun bir taraftan yaşadıkları ülkelerde farkındalığı yüksek, üretken ve başarılı bireyler olmaları, diğer taraftan Türk toplumu ve Türkiye ile bağlarını kuvvetlendirmeleri hedeflenmektedir.
FUAT SEZGİN ÜSTÜN BAŞARI BURSU
Prof. Dr. Fuat Sezgin Üstün Başarı Bursu, yurt dışında yaşayan gençlerimizden yükseköğretim sırasında üstün başarı gösterenleri ödüllendirmek maksadıyla, gençlerimizin başarılarını desteklemek için oluşturulmuş bir programdır.
Kimler Başvuru Yapabilir?
Yurt dışında yaşayan, Fen ve Mühendislik Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Sosyal ve Beşerî Bilimler alanında Lisans, Yüksek Lisans veya Doktora programından mezun olan ya da burs başvuruları tamamlanana kadar mezun olabilecek durumda olup, bulundukları ülkelerin not sisteminde minimum % 80 başarılı olan vatandaşlarımız ve mavi kart sahipleri Prof. Dr. Fuat Sezgin Üstün Başarı Bursları kapsamında başvuru yapabilirler.
Başvuru Ülkeleri
ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, İtalya, Kanada, Norveç’in yanı sıra başvuru şartlarını taşıyan adayların bulunduğu diğer ülkelerden de başvurular kabul edilecektir.
Başvuru Şartları
· Türk Vatandaşı/çifte vatandaş veya Mavi Kart sahibi olmak
· Türk vatandaşları için yurt dışında sürekli/kalıcı ikamet sahibi olmak
· Ortaöğretimini (Lise) eğitimini yurt dışında tamamlamış olmak
· Lisans için 01.01.1998 ve sonrası doğmuş olmak
· Yüksek lisans için 01.01.1994 ve sonrası doğmuş olmak
· Doktora için 01.01.1989 ve sonrası doğmuş olmak
· İlgili ülkelerden birinde Lisans, Yüksek Lisans veya Doktora programından mezun olmak ya da burslandırma süreci tamamlanana kadar mezun olabilecek durumda olmak
· Başvuru ilanında belirtilen alanlarda Lisans, Yüksek Lisans, Doktora düzeyinden en son sahip olunan bitirme belgesinin asgari %80 başarı kriteri değerlendirilecektir *
· Tüm düzeylerde başvuru yapacak adayların mezuniyetlerinin üzerinden 1 seneden fazla sürenin geçmemiş olması şartıyla başvuruları kabul edilmektedir**
· Bir aday sadece tek bir düzeydeki eğitim bursu için başvuru yapabilir. Hangi düzeyde başvurulduğu başvuru esnasında belirtilmelidir.
* TÜBİTAK’ın ülkelere göre not dönüşüm tablosu baz alınacaktır.
** Söz konusu 1 yıl hesaplanırken burs başvurusunun başladığı tarih esas alınacaktır.
Gerekli Bilgi ve Belgeler
Tüm Adaylar için:
· Başvuru Formu
· Nüfus cüzdanı veya pasaport
· Mavi Kart ve ilgili ülke pasaport/kimlik belgesi
· Başka bir kurumdan burs veya kredi alıyorsa buna dair bilgiler
Lisans adayları için istenen evraklar:
· Lise diploması
· Lisans diploması veya geçici mezuniyet belgesi
· Lisans not belgesi (Transkript)
· Motivasyon / Niyet mektubu
· Yapılan proje çalışmaları, stajlar, yayınlar
Yüksek lisans adayları için istenilen evraklar:
· Lise ve lisans diploması
· Yüksek lisans diploması veya geçici mezuniyet belgesi
· Yüksek lisans not belgesi (Transkript)
· Akademik referans mektubu
· Motivasyon/Niyet mektubu
· Yapılan proje çalışmaları, stajlar, yayınlar
Doktora adayları için için istenilen evraklar:
· Lisans diploması
· Lisans not belgesi (Transkript)
· Yüksek lisans diploması
· Yüksek lisans not belgesi (Transkript)
· Doktora diploması ya da mezuniyet belgesi
· En az iki adet akademik referans mektubu
· Motivasyon/Niyet mektubu
· Yapılan proje çalışmaları, stajlar, yayınlar
Burs Süresi, Miktarı ve Koşulları
Prof. Dr. Fuat Sezgin Üstün Başarı Bursu, ödül mahiyetinde, Lisans seviyesinde 1600 Avro, Yüksek Lisans 2000 Avro, Doktora seviyesinde ise 2400 Avro şeklinde bir defaya mahsus verilmektedir.
LİSE BİTİRME BAŞARI BURSU
Yurt dışında yaşayan gençlerimiz arasında lise eğitimini sürdürme ve başarılı olarak bitirme oranları her geçen gün artmaktadır. Gençlerimizi ve gelecek nesillerimizi, lise eğitimine teşvik etmek ve bu alanda farkındalık oluşturmak amacıyla Yurtdışı Vatandaşlar Lise Bitirme Başarı Bursu programı oluşturulmuştur.
Lise Bitirme Başarı Bursları, ülkelerde bulunan her bir büyükelçilik/başkonsolosluk bölgesinden başvuranlar arasından en başarılı not ortalamasına sahip bir öğrenciye tek seferlik bir burs olarak verilmektedir.
Kimler Başvuru Yapabilir?
Abitur, Baccalauréat, Matura gibi lise bitirme sınavı bulunan ülkelerde, bu sınavları başarıyla tamamlayanlar ile lise bitirme sınavı olmayan ülkelerde, lise diploması almaya hak kazananlar ve yükseköğretimine devam edecek olanlar arasından 15 Haziran 2022- 31 Temmuz 2023 tarihlerinde mezun olan vatandaşlarımız / mavi kart sahipleri, Yurtdışı Vatandaşlar Lise Bitirme Başarı Bursu Programına başvuru yapabilirler.
Başvuru Ülkeleri
ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, İtalya, Kanada, Norveç’in yanı sıra başvuru şartlarını taşıyan adayların bulunduğu diğer ülkelerden de başvurular kabul edilecektir.
Başvuru Şartları
· Türk vatandaşı/çifte vatandaş veya Mavi Kart sahibi olmak
· Türk vatandaşı olanlar için yurt dışında sürekli/kalıcı ikamet izni sahibi olmak
· Ortaöğretiminin (lise) tamamını yurt dışında tamamlamış olmak
· 15 Haziran 2023 ve 31 Temmuz 2024 tarihleri arasında mezun olmak
Gerekli Bilgi ve Belgeler
· Başvuru formu
· Nüfus cüzdanı veya pasaport
· Mavi Kart ve ilgili ülke pasaport/kimlik belgesi
· Lise diploması (tüm sayfalar)
· Lise bitirme sınav sonucunu gösteren not çizelgesi (lise bitirme sınavı olmayan ülkelerde lise son sınıfta alınan notların bulunduğu karne/not çizelgesi)
· Başvuru sisteminde istenilen diğer bilgi ve belgeler
Burs Süresi, Miktarı ve Koşulları
· Burs miktarı 1000 Avro’dur ve sadece bir defaya mahsus olarak verilmektedir.
· Alınan başvurularda başarılı aday sayısı fazla olan başkonsolosluk bölgeleri için başvuru alınmayan bölgelerin kontenjanları imkânlar dâhilinde kullanılabilir.
Programa başvuran tüm adayların, Başkanlık tarafından gerçekleştirilen hareketlilik programlarına dâhil edilmesi planlanmaktadır.TEZ ARAŞTIRMA BURSU
Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın eğitim ve akademik çalışmalarını desteklemek maksadıyla, uygun görülecek yüksek lisans ve doktora tezlerinin desteklenmesini öngören burs programıdır. Söz konusu burslar ile yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı ilgilendiren konularda yapılan akademik çalışmaların sayısını, niteliğini; bulundukları ülkelerdeki akademik başarılarını arttırmak hedeflenmektedir.
Kimler Başvuru Yapabilir?
Yurt dışında yüksek lisans veya doktora programlarından herhangi birine kayıtlı, tez aşamasında ya da tez aşamasına geçmek üzere olan ve diğer başvuru şartlarını taşıyan adaylar Tez ve Araştırma Bursu Programına başvuru yapabilirler. Bu itibarla, aşağıda belirtilen alanlarda ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı ilgilendiren konularda yapılan/yapılacak olan tez araştırmaları değerlendirmeye alınacaktır.
Başvuru Ülkeleri
ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, İtalya, Kanada, Norveç’in yanı sıra başvuru şartlarını taşıyan adayların bulunduğu diğer ülkelerden de başvurular kabul edilecektir.
Başvuru Şartları
· Türk vatandaşı/çifte vatandaş veya Mavi Kart sahibi olmak
· Türk vatandaşları için yurt dışında sürekli/kalıcı ikamet sahibi olmak
· Ortaöğretimini (Lise) yurt dışında tamamlamış olmak
· Yüksek lisans tez araştırma başvuruları için 01.01.1994 ve sonrası doğmuş olmak
· Doktora tez araştırma başvuruları için 01.01.1989 ve sonrası doğmuş olmak
· İlgili ülkelerden birinde yüksek lisans veya doktora programına kayıtlı olmak
· Başvuru ilanında belirtilen konularda tez aşamasında olmak ya da burs ödemeleri başlayana kadar tez aşamasına geçebilecek durumda olmak
Gerekli Bilgi ve Belgeler
Tüm Adaylar için:
· Başvuru formu
· Nüfus cüzdanı veya pasaport
· Mavi Kart ve ilgili ülke pasaport/kimlik belgesi
· Başka bir kurumdan burs veya kredi alıyorsa buna dair bilgiler
Yüksek lisans adayları için:
· Lise diploması
· Lisans diploması
· Lisans not belgesi (Transkript)
· Yüksek lisans öğrenci belgesi
· Niyet mektubu
· Tez araştırmasına başlamış adayların tez önerisi ve tez onay belgesi
Doktora adayları için
· Lise diploması
· Lisans diploması
· Lisans not belgesi (Transkript)
· Yüksek lisans diploması
· Yüksek lisans not belgesi (Transkript)
· Doktora öğrenci belgesi
· Yüksek lisans tezi
· Niyet mektubu
· Tez araştırmasına başlamış adayların tez önerisi ve tez onay belgesi
Tez Araştırma Konuları
· Eğitim
· Kimlik, Kültür ve Aidiyet
· Uluslararası İlişkiler ve Hukuk
· Göç
· Ayrımcılık ve Hak İhlalleri
· Dini Haklar, Dini Eğitim
· Avrupa ve İslam
· Medya ve Kültürel Çalışmalar
· Kültür, Tarih, Sanat ve Edebiyat
· Psikoloji, Sosyoloji, Pedagoji
Burs Süresi, Miktarı ve Koşulları
Tez ve Araştırma Bursları senede 2 defaya mahsus olmak üzere yüksek lisans için toplamda 2000 Avro, doktora için toplamda 3000 Avro şeklinde verilebilmektedir.
YURTDIŞINDAKİ TÜRK ÇOCUKLARINA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI
Yurt dışında yaşayan çocuklarımıza ana dilleri olan Türkçeyi ve Türk kültürünü öğretecek eğiticileri yetiştirmek amacıyla Yurt Dışındaki Türk Çocuklarına Türkçe Öğretimi Yüksek Lisans Programı geliştirilmiştir. Programın amacı yurt dışındaki Türk çocuklarına ana dillerinde okuma, yazma ve konuşma gibi temel dil becerilerini kazandırmaktır. Türk kültürünü yurt dışında yaşayan yeni nesillere tanıtacak eğiticileri yetiştirmeyi planlayan program, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın dikkatine sunulmaktadır.
HUKUK ALANINDA UZMANLIK BURSU
Yurt dışında büyük çoğunluğu Avrupa ülkelerinde yaşamlarını devam ettiren 7 milyondan fazla vatandaşımızın günlük hayatın pek çok alanında ayrımcılık ve İslam düşmanlığına giderek daha fazla oranda maruz kaldıkları görülmektedir. Eğitim, istihdam, kamu hizmetleri ve sosyal yaşamda Müslüman ve/veya Türk olmaktan kaynaklı hak ihlalleri ve ayrımcılığın yanı sıra, nefret söylem ve eylemlerinin de mağduru olan vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde haklarını arayabilecekleri etkin mekanizmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaca binaen geliştirilen “Hukuk Alanında Uzmanlık Bursu” ile vatandaşlarımıza bulundukları ülkelerdeki hakları ve maruz kaldıkları ayrımcı uygulamalar ve İslam düşmanı saldırılar karşısında nasıl bir yol izlemeleri gerektiğine dair bilgilendirme ve hukuki danışmanlık sağlayacak hukukçularımızın sivil toplum kuruluşlarımızla iş birliğinin tesis edilmesi amaçlanmaktadır.
AİLE VE SOSYAL HİZMETLER ALANINDA UZMANLIK BURSU
Amaç
Aile, yurt dışında yaşayan altı milyondan fazla vatandaşımızın ihtiyaç ve sorunlarının ilk gözlemlendiği yer olması, yetişkinler tarafından çocuklara değer ve davranış kalıplarının aktarıldığı böylece toplumsal yaşamın devamlılığının sağlandığı bir kurum olması münasebetiyle büyük önem arz etmektedir.
Ailenin ve bireylerin desteklenmesi amacıyla, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik aile ve sosyal hizmetler konusunda danışmanlık, sosyal destek ve terapi gibi hizmetlerin çeşitliliğinin artırılması ve hizmet sağlayacak insan kaynağının yetiştirilmesi önemli bir ihtiyaç olarak öne çıkmaktadır.
Bu anlamda ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetiştirilmesi amacıyla yurt dışında yaşayan ve ilgili bölümlerden mezun olan vatandaşlarımıza terapi ve uzmanlaşma eğitimleri için uzmanlık bursları verilmesine karar verilmiştir.
Bu ihtiyaca yönelik geliştirilen “YTB Aile ve Sosyal Hizmetler Alanlarında Uzmanlık Bursu” ile yurt dışında ikamet eden ve bu ülkelerde bulunan aile ve sosyal hizmetlere uygun bölümlerde (psikoloji, pedagoji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, sosyal hizmet ve sosyal çalışmalarla ilişkili benzer bölümlerde) üniversite eğitimi almış uzmanların sosyal çalışmalar, terapi ya da danışmanlık gibi özel alanlarda uzmanlaşmalarını sağlayacak mesleki sertifika programlarının desteklenmesi amaçlanmaktadır.
Uzmanlık Görev Alanları
Aile ve sosyal hizmetler alanındaki uzmanlar; çocuk bakım yurtlarında, kreş ve gündüz bakımevlerinde, yetiştirme yurtlarında, rehberlik araştırma merkezlerinde, hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, ruh sağlığı kurumlarında, huzurevi ve dinlenme yurtlarında, cezaevleri ve çocuk ıslahevlerinde, emniyet müdürlüklerinin çocuk bürolarında, mahkemelerde bilirkişi olarak görev yaparlar. Mesleki olarak psikiyatrist, psikolog, pedagog, aile danışmanı, terapist, yaşlı bakım uzmanı, sosyal hizmet uzmanı, sosyal hizmet tercümanı, uzman bilirkişi, sosyal çalışmacı gibi ünvanlar alabilirler.
Yöntem
Burs almaya hak kazanan aday Başkanlık tarafından belirlenecek veya bilgisi Başkanlığa öncesinde sunulmak ve onay alınmak şartıyla, yurt dışında yerleşik ve vatandaşlarımıza yönelik faaliyette bulunan bir sivil toplum kuruluşu veya danışmanlık merkezi bünyesinde uzmanlık alanına uygun olarak; düzenli olarak en az altı ay boyunca ve haftada bir gün olacak şekilde gönüllü danışmanlık hizmeti sağlamak ve sağladığı danışmanlık hizmeti hakkında Başkanlığımızın uygun gördüğü zaman diliminde düzenli olarak raporlama yapmakla yükümlüdür.
Burs Miktarı ve Süresi
Aile ve Sosyal Hizmetler Alanlarında Uzmanlık Bursu 3 modül olarak başvuruya açılmaktadır.
Modül 1: Klinik Psikolog ve Psikoterapist Sertifika Destek Bursu
Destek Miktarı: 10.000 avroya kadar
Destek Süresi: 5 yıla kadar
Modül 2: Davranış Bilimleri Lisansüstü Destek Bursu
Destek Miktarı: Yüksek Lisans: 4.000 avroya kadar Doktora: 6.000 avroya kadar
Destek Süresi: Yüksek Lisans: 2 yıl Doktora: 4 yıl
Modül 3: Mesleki Gelişim Destek Bursu
Destek Miktarı: 2.000 avroya kadar
Destek Süresi: 1 yıla kadar
BAŞVURU
Kimler Başvurabilir?
- Türk Vatandaşı veya Mavi Kart sahibi olanlar
- Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa ve Hollanda öncelikli olmak üzere, vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadıkları ABD, Avustralya, Çekya, Danimarka, Finlandiya, İngiltere, İsveç, İsviçre, İtalya, Kanada ve Norveç ülkelerinde ikamet ediyor olmak
Modül 1: Klinik Psikolog ve Psikoterapist Sertifika Destek Bursu
- Psikoloji, pedagoji, sosyal hizmet vb. alanlarda klinik psikolog ve psikoterapist olarak çalışılmasına olanak sağlayan uzmanlık eğitimi sertifikasına kabul almış veya başvuru yapmış kişiler
Modül 2: Davranış Bilimleri Lisansüstü Destek Bursu
- Psikoloji, Pedagoji, Sosyal Hizmet, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik ve ilişkili alanlarda lisansüstü eğitimine kabul alanlar ve eğitimini kesintisiz bir şekilde %75 başarı oranını sağlayarak devam edenler veya lisansüstü eğitime başvuru yapanlar
Modül 3: Mesleki Gelişim Destek Bursu
- Davranış Bilimleri alanlarından mezun olan veya bu alanlara ilişkin profesyonel olarak mesleğini icra edenlere yönelik Yaşlı Bakımı ve Rehabilitasyon, Gerontoloji, Dil ve Konuşma Terapisi, Bağımlılık, Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon, Aile/Evlilik Danışmanlığı, Kültürel Tercümanlık, Sosyal Hizmet vb. alanlarında mesleki gelişim sertifika eğitimlerine kabul almış veya başvuru yapmış kişiler