Almanya Türk Diasporasına Derinlikli Bir Bakış: Almanya Türk Diasporası Atlası
Pazartesi, Ekim 30, 2023Toplumsal hayattan ekonomiye, spordan edebiyata, eğitimden çalışma hayatına kadar diasporadaki Türklerin genel bir resmini çizmeyi hedefleyen Almanya Türk Diasporası Atlası kitabı; kurumumuzun desteğiyle Prof. Dr. Bünyamin Bezci’nin liderliğinde Sakarya Üniversitesi Diaspora Araştırmaları Merkezi’nin özverili çalışmaları sonucu ortaya çıktı.
Bugün Almanya’da dördüncü nesle ulaşan Türk toplumu, 1961’de Türkiye ile Almanya arasında imzalanan İşgücü Anlaşmasıyla başlayan serüvenlerinde geçmişte hiç olmadığı kadar güçlü, saygın ve itibarlı konumdalar. Gelinen noktada Türk toplumu; ekonomi, siyaset, akademi, iş dünyası, bilim, sağlık, kültür-sanat gibi pek çok alanda başarılı, alanında duayen isimler çıkarıyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde geliştirdikleri aşıyla ülkemizi gururlandıran Özlem Türeci ve Uğur Şahin yine Avrupa’da ilk yapay kalp nakli yapan doktor Dilek Gürsoy gibi bilim insanları akla gelen ilk örnekler.
Türkler sadece sağlık alanında değil diğer pek çok alanda da büyük başarılara imza atıyor. 1960’larda göçle başlayan edebiyat sürecini ve Almanya algısının zaman içindeki dönüşümünü farklı bir pencereden anlatan Feridun Zaimoğlu edebiyat alanında; Köln Senfoni Orkestrası şefi, besteci ve piyanist Betin Güneş müzik alanında, Almanya millî takımında da uzun yıllar top koşturan yetenekli futbolcu Mesut Özil ve Cenk Tosun spor alanında hemen akla gelen birkaç önemli isim.
Sayıları üç buçuk milyona yaklaşan Türkler bugün Almanya’da 50 farklı sektörde faaliyet gösteriyor, 400 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayarak Alman ekonomisine can veriyor.
Pek çok farklı kültür ve etnik kökenden insanı bünyesinde barındıran Almanya’nın asli bir unsuru hâline gelen Türkler, hem bulundukları ülkeye bağlı hem de ana vatan Türkiye’ye karşı vefalı bir tutum sergilemekte her alanda Türkiye’ye ve Almanya’ya katkı sunmaya devam etmektedir.
Türkiye ile gönül bağını koparmadan Almanya’da kök salan Türkler; kurdukları vakıflar, dernekler, ibadethaneler, kahvehaneler, restoranlar ve spor kulüpleri ile sosyal hayatın yadsınamaz bir parçası konumunda. Almanya’ya yeni toplumsal değerler, döner gibi vazgeçilmez lezzetler ve farklı müzik anlayışları kazandıran Türkler, içinde bulundukları toplumun kültürünü kendi yaşam tarzları, alışkanlıkları ve beklentilerine göre uyarlayıp zengin bir kültür meydana getirdiler.
Toplumsal hayattan ekonomiye, spordan edebiyata, eğitimden çalışma hayatına kadar diasporadaki Türklerin genel bir resmini çizmeyi hedefleyen Almanya Türk Diasporası Atlası kitabı; kurumumuzun desteğiyle Prof. Dr. Bünyamin Bezci’nin liderliğinde Sakarya Üniversitesi Diaspora Araştırmaları Merkezi’nin özverili çalışmaları sonucu ortaya çıktı.
Eserde, “Misafir İsçiden Diasporaya, Almanya Türk Diasporasının Toplumsal Yapısı, Diasporada Siyaset ve Kimlik, Diasporada Ekonomi, Almanya’da İslam ve Müslümanlar, Almanya’da Türk Diasporası Mensuplarının Eğitimi, Alman Medyasında Türkler ve Diaspora Medyası, Diasporada Edebiyat ve Kültür, Diasporada Sanat, Gettodan Kentsel Uyuma: Diasporada Muhit, Diasporada Spor, Sonuç Yerine: Diasporanın Dönüşen Yüzü” başlıklı on iki dosya yer alıyor.
Bu eserin; üç buçuk milyona ulaşan sayıları ve kamusal, sosyal ve ekonomik alandaki etkileri itibarıyla tam anlamıyla bir diaspora kimliği kazanan Almanya’daki Türklerin, hak ettiği değeri görmesi, Türk diasporasının öneminin ve etki gücünün hem ülkemiz hem de Avrupa ve dünya kamuoyuna hakkıyla anlatılması noktasında rehberlik etmesi hedefleniyor.
Almanya Türk Diasporası Atlası kitabının tamamını okumak için tıklayın.