Dijital Kültür Platformu KAPAT


;
hafiza
Sadık Ahmet'in Hayatına ve Davasına İthaf Edilen Bir Eser

Doktor Sadık Ahmet’in doğumunun 75. yılı anısına hazırlanan "Doktor Sadık Ahmet" isimli eserle; baba, halk adamı, insan hakları savunucusu, lider, tıp doktoru ve entelektüel olarak Sadık Ahmet’i her yönüyle tanıma imkânı elde etmiş oluyoruz. Alanında uzman isimlerin makalelerinden müteşekkil kitaptaki her bir yazı, Dr. Sadık Ahmet’in başka bir yönünü yansıtmakta, bir liderin hangi şartlarda yetiştiğini ve nelere göğüs gerdiğini anlatmaktadır. devamını gör..

Hafıza, Kardeş Topluluklar
hafiza
Batı Trakya Türklerinin unutulmaz lideri Dr. Sadık Ahmet kimdir?

Batı Trakya Türkleri’nin hakları için verdiği mücadele ile tanınmış bir tıp doktoru olan Dr. Sadık Ahmet'in davasına sadık, inancına sadık, sözüne sadık, özüne sadık, ülküsüne ve milletine sadık yaşamı. devamını gör..

Hafıza, Kardeş Topluluklar
hafiza
Uzaktaki Kardeşimiz: Mağcan Cumabay

Stalin’in “büyük terör” politikası, komünizm uğruna kurban edilen sayısız Türk mütefekkiri gibi onu da kurban olarak istedi. 19 Mart 1938’de bundan tam 86 yıl önce, daha 45 yaşındayken, kurşuna dizildi. Öldürülmüştü ancak ölmemişti. Mağcan Cumabay, uzaklardaki kardeşlerinin acısını da göğsünde hisseden bir şair olarak Türk milletinin kalbinde bir otağ edindi. devamını gör..

Hafıza
hafiza
Cengiz Aytmatov'un Beyaz Gemi, Cemile ve Toprak Ana Romanlarında İnsana ve Tabiata Dair Bazı Tasvirler

Türk dünyasının büyük yazarı Cengiz Aytmatov’un insana ve tabiata dair kıymetli tasvirler barındıran Beyaz Gemi, Cemile ve Toprak Ana romanlarından bazı alıntılarla, yazarın insanı ve tabiatı ele alış biçimini bir kez daha hatırlayalım. devamını gör..

Hafıza
hafiza
Irkçılığa ve Zorbalığa Karşı Mücadelenin Güçlü Yumruğu: Muhammed Ali

Tarih ondan "gelmiş geçmiş en büyük boksör" olarak bahsedecek. Ringlerde ondan daha başarılı olanlar, hayatı boyunca hiçbir maçı kaybetmeyenler, daha güçlüler olacak elbette. Ancak kimse onun bu ünvanını elinden alamayacak. Muhammed Ali gelmiş geçmiş en büyük boksör ünvanını yalnızca ringlerde kazanmadı; o dünyanın önünde saygıyla eğildiği, kişiliği, karakteri ve hayat mücadelesiyle kazandı bunu. devamını gör..

Hafıza
hafiza
Sürgün ve Hafıza

Yıldız Teknik Üniversitesinde gerçekleştirilen “Bulgaristan’dan Türklerin 1989 Zorunlu Göçü: 30 Yıl Sonra Göçmenlerin Algıları” başlıklı uluslararası sempozyumda sunulan bildirilerin makale hâline getirilmesiyle ortaya çıkan Sürgün ve Hafıza isimli eserde, Bulgaristan’daki soydaşlarımıza yönelik etnik temizlik ve asimilasyon girişimleri ve 1989 Zorunlu Göçü kapsamlı bir şekilde ele alınıyor. devamını gör..

Hafıza, Kardeş Topluluklar
hafiza
Kültür, Örf ve Edebiyat Bağlamında Kafkasya’nın Sürgün Halkı Çerkesler

Bugün dünyanın farklı bölgelerinde aynı zengin kültürün ve tarihin bir parçası olan fakat birbirinden uzakta yaşayan Çerkeslerin birbirlerine ve kimliklerine tutunma çabası, insanlık tarihinin en saygıdeğer mücadelelerinden birisi. Sürgünün 160. yılında Çerkesler, kayıplarının ve ana vatanlarından koparılmanın acısını kalplerinde taşımaya ve “Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız.” demeye devam ediyor. devamını gör..

Hafıza
hafiza
Aizada Alymbek Kyzy: "Sinema Yolculuğum, Bir Çocukluk Oyunuyla Başladı"

Yuva filmiyle Uluslararası Öğrenciler Kısa Film Festivali’nde birinci olan Aizada Alymbek Kyzy ile sinema yolculuğunu ve Yuva’yı konuştuk. devamını gör..

Hafıza
hafiza
Milletinin terakkisine adanan bir ömür: İsmail Gaspıralı

Türk Dünyasının yetiştirdiği büyük reformcu, eğitimci, gazeteci, fikir ve aksiyon adamı İsmail Gaspıralı, ideallerini gerçekleştirmek için hayatta üç ana sacayağı belirlemişti. Bunlar eğitim, basın-yayın ve gazetecilik faaliyetleridir. Büyük bir dil ve kültür birliği idealiyle yola çıkan İsmail Gaspıralı, 1883’te yayın hayatına başlayan Tercüman gazetesiyle, Türk-İslam coğrafyasında Türk ve Müslüman üst kimliği çerçevesinde bir millî bilincin oluşması için büyük çaba sarf etti. Gaspıralı, Türkçenin farklı lehçelerini konuşan halkları ortak bir edebî dil etrafında birleştirip, tek bir ulus hâline getirmeye gayret etmiş ve fikirlerini “Dilde, fikirde, işte birlik” sloganıyla özetlemiştir. devamını gör..

Hafıza, Kardeş Topluluklar
hafiza
Kiliseye Çevrilen Bir Türk Eseri: Girit-Kandiye Fazıl Ahmet Paşa (Vezir) Camii

1924 yılında "Agiou Titou" adıyla kiliseye çevrilen Fazıl Ahmet Paşa (Vezir) Camii , hâlen kilise olarak kullanılmaktadır. Evliya Çelebi’nin “yüksek, değerli bir sanat eseri” olarak nitelediği ve 1913 yılına ait kartpostalda görülen iki şerefeli minare, caminin kiliseye çevrilmesi sırasında kaidesine kadar yıktırılmış ve üzerine çan kulesi yaptırılmıştır. devamını gör..

Hafıza
Video

YTB Haftanın Özeti

; ;