Dr. Sadık Ahmet, Doğumunun 75. Yılında Beştepe'de Anıldı

Cumartesi, Ocak 8, 2022

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Batı Trakya Türklerinin hak mücadelesindeki öncü ismi Dr. Sadık Ahmet’i 75. doğum yılında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kütüphanesi Konferans Salonu’nda bir programla andı. Yine YTB tarafından hazırlanan, Dr. Sadık Ahmet'in hayatının ve Batı Trakya Türklerinin varoluş mücadelesinin anlatıldığı "Doktor Sadık Ahmet" kitabının tanıtımı da aynı gecede yapıldı. Ayrıca, program için Sadık Ahmet’in lise eğitimi sırasında kuyumcu çırağı olarak çalıştığı zamanlarda kız kardeşine yaptığı kolye ucundan esinlenerek yaka rozeti hazırlandı. Bunun yanında PTT de Sadık Ahmet anısına iki farklı kişisel pul bastırdı. Hazırlanan rozet ve pullar programın katılımcılarına hediye olarak takdim edildi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Batı Trakya Türkleri’nin hak arama mücadelesinin bayrak taşıyıcılarından Doktor Sadık Ahmet’i doğumunun 75’ini yılında bir dizi etkinlikle andı. İlk olarak Doktor Sadık Ahmet’in ortaya koyduğu mücadeleyi ve miras bıraktığı dava bilincini gelecek kuşaklara tanıtmak için YTB tarafından "Doktor Sadık Ahmet" adlı bir kitap hazırlanmıştı.  Alanında uzman ve ilgili akademisyenlerin makalelerinden oluşan kitapta Batı Trakya Türklerinin geçmişten bugüne yaşadıkları sorunlara dikkat çekilirken, Sadık Ahmet’in hayatı, mücadelesi ve bıraktığı dava mirası ile ilgili bölümler yer alıyor. Kitabın son bölümünde ise Sadık Ahmet ile ilgili anıları bulunan önemli şahsiyetlerle yapılmış röportajlara yer veriliyor.

 
Kitabın lansmanı vesilesiyle de Doktor Sadık Ahmet’in 75. doğum günü olan 7 Ocak 2022 tarihi saat 19:30’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kütüphanesi Konferans Salonu’nda bir anma programı gerçekleştirildi. Programda Sadık Ahmet’in hayatı ve mücadelesi ile ilgili hazırlanan videonun gösterimi de yapıldı.

Sadık Ahmet’in sevdiği türkülerin Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu sanatçıları tarafından seslendirilmesiyle devam eden programda, bir grup Batı Trakyalı öğrenci de Sadık Ahmet Marşı’nı seslendirdi.  Doktor Sadık Ahmet’in ailesinin de özel davetli olarak katıldığı programın başlangıcında ise Sadık Ahmet’in kişisel eşyaları konferans salonunun dışında sergilendi.
 

Ayrıca, program için Sadık Ahmet’in lise eğitimi sırasında kuyumcu çırağı olarak çalıştığı zamanlarda kız kardeşine yaptığı kolye ucundan esinlenerek yaka rozeti hazırlandı. Bunun yanında PTT de Sadık Ahmet anısına iki farklı kişisel pul bastırdı. Hazırlanan rozet ve pullar programın katılımcılarına hediye olarak takdim edildi. 



"Batı Trakya Türkleri Kendilerinden Biri Olarak Gördükleri Sadık Ahmet'i Bağırlarına Bastı"

Kitabın editörlüğünü yapan Doç. Dr. Nilüfer Erdem, konuşmasında ilk olarak Batı Trakya Türklerinin Dr. Sadık Ahmet'i neden bu kadar çok sevdiği sorusuna cevap aradığını ifade etti. Bu sorunun cevabını Sadık Ahmet'in Batı Trakya'da gitmediği köy kalmamasına ve Batı Trakyalı her Türk'ün sorunlarına kulak veren birisi olmasına dayandıran Nilüfer Erdem, "O bir halk adamıydı. Batı Trakya Türkleri kendilerinden biri olarak gördükleri Sadık Ahmet'i bağırlarına bastı." şeklinde konuştu.
 
"Bayrak Yere Düşmez, Dava Burada Bitmez"

Levent Sadık Ahmet de anma gecesinde yaptığı konuşmasında babasının hapse giderken bile, "Ben bir Türk olduğum için hapse götürülüyorum. Eğer Türk olmak suç ise burada bir kez daha tekrar ediyorum; ben bir Türküm ve öyle kalacağım." cümlelerini kullandığını vurguladı.
 
Babasının kaza süsü verilen bir suikast sonucu hayatını kaybettiğine işaret eden çizen Levent Sadık Ahmet, "O gün biz bir söz verdik; bayrak yere düşmez, dava burada bitmez. Biz, Sadık Ahmet'in soyadını taşıyan ailem her zaman ve her koşulda ne pahasına olursa olsun bu soyadını bu şekilde taşıyıp her zaman ve her yerde Türk olduğumuzu haykıracağız." diye konuştu.
 
İsteklerinin Türk kimliğiyle tanınmak olduğunu kaydeden Ahmet, "demokrasinin beşiği olarak görülen Yunanistan"ın Türklere karşı hak ihlallerine imza atmaya devam ettiğini ifade etti.

Ankara'nın Kurmayları Sadık Ahmet Programı'nda Bir Araya Geldi
 
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen programa, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Yunanistan Dostluk Eşitlik Barış Partisi (DEB) Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, YTB Başkanı Abdullah Eren, Sadık Ahmet'in oğlu Levent Sadık Ahmet, eski TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Köksal Toptan, Türk Silahlı Kuvvetleri Kuvvet Komutanları ve birçok davetli katıldı. Gecede ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Sadık Ahmet Programı'na dair yayımladığı mesaj okundu. 


İlgili Haberler

hafiza
Hafıza,Kardeş Topluluklar

Türk Dünyasının yetiştirdiği büyük reformcu, eğitimci, gazeteci, fikir ve aksiyon adamı İsmail Gaspıralı, ideallerini gerçek

Pazartesi, 13 Mayıs 2024

sedep
SEDEP

Divanını Yakan Şair – Geceler Yalnız

Cuma, 10 Mayıs 2024

sedep
SEDEP

Bir yaz sıcağında incir ağacının altında serinlenirken koparılan incirin çekirdekleriyle zikir yaparak uyuya kalmak, derin bi

Cuma, 10 Mayıs 2024