Mezuniyet Töreninin İkincisi Konya’da Yapıldı

Çarşamba, Temmuz 31, 2024

Ülkemizin çeşitli üniversitelerinde eğitim alan uluslararası öğrenciler mezuniyet heyecanını yaşadı. YTB tarafından düzenlenen 13. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni’nin ikincisi büyük bir coşku ile Konya’da gerçekleştirildi.


Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) koordinasyonunda yürütülen Türkiye Bursları kapsamında ülkemizdeki üniversitelerde eğitim alan uluslararası öğrencilere yönelik düzenlenen mezuniyet töreninin bu yılki ikinci programı Konya’da yapıldı. Dünyanın dört bir yanından gelerek ülkemizin seçkin üniversitelerinden mezun olma heyecanını yaşayan uluslararası öğrenciler programın ardından ülkelerine dönerek akademiden sanata, ekonomiden edebiyata, teknolojiden mimariye kadar pek çok alanda bölgesel ve küresel kalkınmaya katkı sağlayacak.

Selçuk Üniversitesi Sultan Alparslan Kültür Merkezi’nde düzenlenen 13. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni Konya Programı’na, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, YTB Başkanı Abdullah Eren, kurum temsilcileri, akademisyenler ve uluslararası öğrenciler katıldı.

Türkiye Mezunlarımız Bizim Gönüllü Elçilerimizdir

Mezuniyet töreninde konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren Türkiye Bursları programının, Türkiye'nin devlet ve stratejik aklının somut hale geldiği programlardan bir tanesi olduğuna dikkat çekti. Ülkemizin üniversitelerinde eğitim alan mezunların birer gönül elçisi olduğunu aktaran Eren, “Türkiye Mezunlarımız bizim gönüllü elçilerimizdir. Bu kapsamda 6 yıl önce Türkiye Mezunları Programını başlattık. Dünyanın dört bir yanındaki 126 bin mezunumuzun verilerini geçtiğimiz yıllarda bir araya getirdik. Bu verileri kamu kurumlarımızın erişimine açtık” dedi. 

Türkiye İkinci Yuvanız

Türkiye’nin uluslararası öğrencilerin ikinci yuvası olduğunu söyleyen Eren, adil bir dünya için hep beraber çalışmaya devam edeceklerini kaydetti. Türkiye Bursları programı ile Filistinli öğrencilerin akademik yaşamlarına katkı sunmaya devam edeceklerini sözlerine ekleyen Eren, “Sizlerle beraber daha parlak, müreffeh ve adil bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz. Bu yıl Gazze Üniversiteleri öksüz... Gazze Üniversiteleri bu yıl mezun veremedi ancak biz geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye Bursları olarak Filistinli öğrencilerimizin akademik yaşamlarına katkı sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Türkiye'yi En İyi Şekilde Temsil Edeceksiniz

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz da programda bir konuşma gerçekleştirdi. Selçuk Üniversitesi’nin sunduğu eğitim ve araştırma imkanlarına dikkat çeken Yılmaz yeni dönemde imkanların daha da arttırılacağını belirterek “Üniversitemizin sunduğu eğitim ve araştırma imkanlarını önümüzdeki yeni dönemde artırmayı planlıyoruz. Siz uluslararası öğrenciler Türkiye'de edindiğiniz bilgi ve beceriler ile Türkiye'yi en iyi şekilde temsil edeceksiniz. Türkiye Cumhuriyeti'nin kalkınma ve gelişimine çok değerli katkılar sunacağınızı biliyoruz” dedi.
 
Uluslararası Öğrenciler Bu Şehre Değer Katmaktadır

Konya Valisi Vahdettin Özkan ise konuşmasında Konya’nın ilmin, irfanın, barışın ve sevginin merkezlendiği bir şehir olduğunun altını çizdi. Uluslararası öğrencilerin Konya’ya değer kattığını dile getiren Özkan “Esas olan insan, insan mutluluğu ve insanın yaşam kalitesinin artırılması. Bütün insanların barış ve huzur içerisinde yaşayabileceğini biliyoruz. Bazı yapılar insanları fıtratından uzaklaştırmaktadır. Konya ilmin, irfanın, barışın ve sevginin merkezlendiği bir şehirdir. Hikmetin esas alındığı bu şehir tarih boyunca ilim ve irfan insanlarına ev sahipliği yapmıştır. Siz uluslararası öğrencilerin bu şehirde bulunması bu şehre değer katmaktadır. Öğrencilerin ve akademik çevrelerin belli bir mekânda yoğunlaşması o mekanları daha erdemli hale getirecektir” şeklinde konuştu.

YTB Çok Değerli Çalışmalara İmza Atıyor

Konya Milletvekili Selman Özboyacı da 13. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni’nde bir konuşma gerçekleştirdi. Uluslararası öğrencilerin, dünyanın dört bir yanında yalnızca Türkiye'yi değil aynı zamanda Konya'yı da anlatacaklarını vurguladı. YTB’nin çok değerli çalışmalara imza attığını söyleyen Özboyacı, “Türkiye Bursları ile ülkemize öğrenim görmek için gelen genç kardeşlerimizi Türkiye'nin dört bir yanında ağırlamak bizler için büyük bir izzettir. Türkiye'nin dış politikasındaki paradigma değişimi ile beraber Türkiye dünyanın dört bir yanındaki kardeşlerini mobilize edebilmeye başladı. Bununla birlikte Batı'ya dair ne kadar sahte kavram varsa bu sahtelikleri onların yüzlerine haykırabilir hale geldik” dedi.

Programda 2024 mezunlarını temsilen Filistinli Maysoon A. A. Masoud ve Libyalı Mohammed Omar Khalifah Alashibi birer konuşmalarını gerçekleştirdi.

Türkiye Umut Kapısı Oldu

Türkiye’nin kendisi için bir eğitim yuvasından ziyade bir umut kapısı olduğunu söyleyen Filistinli Maysoon A. A. Masoud verdiği eğitim fırsatı için YTB’ye teşekkür etti. Türk halkının da ikinci ailesi olduğunu söyleyen Masoud, “Gazze'deki zor şartlara rağmen her daim benim yanımda olan aileme de çok teşekkür ederim” dedi. Mezuniyet töreninde hayatının en önemli anlarından birini yaşadığını ifade eden Masoud “Bu güzel günü dünyanın dört bir yanından gelen arkadaşlarımla paylaşmaktan dolayı çok mutluyum. Bu konuşmayı soykırıma uğrayan, umutları ve eğitim hakları ellerinden çalınan, okulları başlarına yıkılan Gazzeli çocuklara ve gençlere ithaf ediyorum” diye konuştu.

Dünyanın Dört Bir Yanından Kaliteli Öğrencilerle Eğitim Aldım

Libyalı Mohammed Omar Khalifah Alashibi ise yaptığı konuşmasında Türkiye’de dünyanın dört bir yanından gelmiş kaliteli ve eğitimli öğrencilerle bir araya gelme fırsatı yakaladığını aktardı. Aile özlemi ve dil bariyerini TÖMER’de atlattığını anlatan Alashibi şunları kaydetti: “Türkiye'ye gelmek benim için büyük bir adımdı. Aile özlemi ve dil bariyeri sebebiyle yaşadığım zorlukları TÖMER'deki eğitim sürecinde atlattım. Dünyanın dört bir yanından gelmiş kaliteli ve eğitimli öğrencilerle bir araya gelme fırsatını bana verdiği için YTB'ye minnettarım.”


Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni Konya programı, aile fotoğrafı çekilmesinin ardından son buldu.


İlgili Haberler

baglar
Bağlar

Başka bir dünyadan gelen çığlıkların, yardım için fısıldayan ruhların sesini duyuyordum. Bütün bu korkunç seslerin arasında,

Çarşamba, 16 Ekim 2024

duyurular
Duyurular

YTB Bir Dünya Edebiyat Ödülleri 2024 kapsamında yapılan başvurular değerlendirildi. Değerlendirme neticesinde beş farklı kate

Pazartesi, 14 Ekim 2024

uluslararasi-ogrenciler
Uluslararası Öğrenciler

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından uluslararası öğrencilerin katılımıyla düzenlenen “Uluslara

Perşembe, 10 Ekim 2024