Telve Ekibi TRT Türk Ekranlarının Konuğu Oldu

Perşembe, Kasım 2, 2023

10. sayısını geçtiğimiz günlerde okurla buluşturan diasporadaki Türk edebiyatının güçlü sesi Telve’nin yazarları, TRT Türk ekranlarındaki “Günaydın Hayat” programına konuk oldu. Telve’nin yayın kurulundan Ecem Tuba Hızarcı’nın ve Duygu Er’in katıldığı programda, derginin yayın serüveninden, yazar profilinden, diasporadaki Türk edebiyatı için nasıl bir öneme sahip olduğundan bahsedildi.

10. sayısını geçtiğimiz günlerde okurla buluşturan diasporadaki Türk edebiyatının güçlü sesi Telve’nin TRT Türk ekranlarındaki “Günaydın Hayat” programında tanıtımı yapıldı. Telve’nin yayın kurulundan Ecem Tuba Hızarcı’nın ve Duygu Er’in katıldığı programda, derginin yayın hayatının başlangıcından bugüne uzanan serüveninden, yazar profilinden, diasporadaki Türk edebiyatı için nasıl bir öneme sahip olduğundan bahsedildi.

Yayına Fransa’dan canlı olarak bağlanan Telve yazarı Ecem tuba Hızarcı, 2019 yılında Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı himayesinde yayın hazırlıkları başlayan Telve’nin yayın yolculuğunun başlangıcından şu sözlerle bahsetti:

“[Serüvenimiz] 2019’da Türkçe Ödülleri Yarışması’nda ve yine aynı yıl Strazburg’da yapılan yazarlık akademisinde doğan fikirlerin Telve dergisinin etrafında birleşmesidir aslında. Dergimizin ana hedefi elbette edebiyatımıza katkı sunmak. Bunla beraber bir başka hedefi de insanlar ve kültürler arasında köprüler kurmaktır.”

Telve’nin ana hedeflerinden birinin de Türk diaspora edebiyatını güçlendirmek olduğunu belirten Ecem Tuba Hızarcı, “Avrupa ve Amerika’da Türkçe sevgisini ve [Türkçeyle] bağlarını yitirmeyen, kendi bakış açılarıyla yaşadıkları ülkelerin kültürünü deneyimleyen genç nesli desteklemek de hedeflerimizden birisi. Ayrıca diasporada yaşayanların Türkçe hasretini gidermenin yanı sıra onların ortak değerlerine ve yaşantılarına ayna tutmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Telve dergisi olarak Türkçenin Avrupa’daki varlığını da güçlendirme hedefini taşıdıklarını belirten Ecem Tuba Hızarcı bu konuda ise şunları dile getirdi:

“Dergiyi yayımlama nedenlerimizden bir tanesi de geleceğin sanatçı ve yazar adaylarının yeteneklerini gün yüzüne çıkarmak ve Türkçenin Avrupa’da iletişim, edebiyat ve sanat dili olarak önemli bir yer tutmasını sağlamak. Telve’nin edebiyatseverler için bir ekol olmasını istiyoruz aslında.”


Telve’nin her sayısının birbirinden farklı dosya konularıyla ve birbirinden farklı içeriklerle yayımlandığını belirten Ecem Tuba Hızarcı, “Dergimizde öyküler, şiirler, denemeler, söyleşiler, kitap tanıtımları, farklı sanatsal yazılar bulunmakta. Her sayımızda özel bir dosyamız oluyor; örneğin yaşadığımız şeylerin edebiyatımıza etkileri, Avrupa’da Yunus Emre anlayışı, yazarın zaman ve mekânla iletişimi, diasporadaki Türk edebiyatının yolculuğu ve yeni çıkan 10. sayımızda ele aldığımız gibi ‘20. Yüzyıl Avrupa Edebiyatı’ ele aldığımız farklı dosya konularından bazıları.” dedi.

Programa İtalya’dan stüdyo konuğu olarak katılan Telve’nin editörlerinden Duygu Er ise Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının bir yüksek lisans programı vesilesiyle Telve dergisiyle tanıştığından bahsederek o günden bugüne derginin kadrosunda bulunmaktan da büyük bir keyif duyduğunu dile getirdi.  Duygu Er ayrıca müzik eğitimi nedeniyle Telve’nin 8. sayısındaki “Müzik ve Edebiyat” dosyasının editörlüğünü üstlendiğinden, dergi için yaptığı çevirilerden ve dergideki diğer sorumluluklarından bahsetti. Ek olarak Avrupa’nın dört bir yanına Telve’nin nasıl ulaştırıldığından bahseden Er, Telve’yi edinmek isteyenlerin derginin mail adresine (dergitelve@gmail.com)  mail atmaları hâlinde Telve’yi edinmeleri için dergi ekibinin kendilerine yardımcı olacağını dile getirdi.

Program sunucusu Cevahir Turan’ınTelve yazarlarını bir araya getiren nedir?” sorusunu ise Ecem Tuba Hızarcı şu sözlerle cevapladı:

“Birçok farklı ülkeden bu kadar yazarı birleştiren Türkçe aslında. Ek olarak diasporanın genç kalemleri olarak Telve dergisinde kendi sorunlarımızı, beklentilerimizi; heyecan ve duygularımızı ve en önemlisi de kendi hikâyelerimizi Türkiye ve diaspora ile paylaşma imkânı buluyoruz. Biz dergimizi ve edebiyatımızı, farklı yerlerde doğmanın ve yaşamanın bizlere kattığı hayal gücünün yansıması olarak görüyoruz. Avrupa’nın farklı şehirlerinin insanlarını, önemli mekânlarını ve dilini orada yaşayan gençlerin kaleminden okuma ve keşfetme imkânı sunuyoruz.”

Dergiye gelen yazıların değerlendirilme sürecinden de bahseden Hızarcı, “Belirli kriterlerimiz var tabii, örneğin yurt dışında belirli bir süre yaşamış tüm yazarlar bizlere yazılarını gönderebilir. Tüm edebiyatseverler şansını denemeli kesinlikle.” şeklinde konuştu.

Telve’nin ve diasporada edebiyat yapmanın bir anlamının da yurt dışına göçle başlayan önceki nesil hikâyelerinin kaydının tutulması olduğunu belirten Hızarcı, “Diasporadaki Türklerin göçten önceki ve sonraki hayatları başlı başına bir hikâye zaten, biz de yeni nesil olarak bu hikâyelerin arşivini oluşturuyoruz” dedi.

Telve'nin son sayısını okumak için tıklayın.

Telve'nin tüm sayılarını okumak için tıklayın. 


İlgili Haberler

telve
Telve

Dilara Gündüz’ün “Avusturya Göçü’nün 60. Yılı” sergisi, sadece fotoğraflarla değil, aynı zamanda derin insan hikâyeleriyle de

Perşembe, 21 Kasım 2024

baglar
Bağlar

Aliya’nın yakın dostu Mustafa Spahic ile Aliya ile tanıştığı yıllardan bugüne Aliya’yı ve onun düşünce mirasının anlamını kon

Çarşamba, 20 Kasım 2024

duyurular
Duyurular

Sözleşmeli Bilişim Personeli Alım İlanı

Çarşamba, 20 Kasım 2024