Türkçeye Uzanan Bir Köprü: Anadolu Okuma Evleri

Çarşamba, Ocak 19, 2022

Anadolu Okuma Evleri, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın Türkçe yeterliliklerinin geliştirilmesi, Türkçe kaynaklara erişim imkânlarının kolaylaştırılması ve kültürel aidiyetlerinin korunması amacıyla Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından 2018 yılında “Anadolu Okuma Evi Projesi” kapsamında hayata geçirilmişti. 2018’den bu yana her sene yeni okuma evleriyle desteklenen proje, bugün yurt dışındaki Türklerin Anadolu’yla ve ana dilleriyle kurdukları bağın en sağlam köprülerinden birisi olmayı hedefliyor.

Anadolu Okuma Evleri Projesi kapsamında vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimlere ait merkezler ve üniversiteler bünyesinde Türkçe kütüphaneleri oluşturulmuş ve bu kütüphanelere özenle seçilmiş 1001 kitaptan oluşan kitaplıklar konulmuştu.

Dünyanın farklı noktalarında bulunan bu 1001 kitaplık zengin okuma seçkilerine sahip Anadolu Okuma Evleri, her yaştan ve kesimden insana okuma ve öğrenme imkânı sunan; tamamen Türk yazarlar tarafından yazılmış, Türk edebiyatına ait eserlerden oluşan ve amacı yurt dışındaki Türkleri Türkçenin kalbinde tutmak olan bir dev proje…

Tüm bunların yanı sıra var olan kütüphaneleri zenginleştirmek üzere Yurtdışı Türkler Birliği ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından ek çalışmalar da tüm hızıyla yürütülüyor.



2021 yılı itibariyle Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya, İngiltere, İsviçre, Danimarka, ABD ve Avusturalya olmak üzere 10 ülkede 36 Anadolu Okuma Evi mevcut. 

 2022 yılı içerisinde de Türklerin yoğun olarak ikamet ettiği ve hiç Anadolu Okuma Evi’nin bulunmayan ülkelere 9 okuma evinin daha kurulması planlanıyor. Bu kapsamda Almanya, Fransa, Avusturya, Norveç, İsveç, Danimarka, ve İtalya’daki vatandaşlarımızın da Anadolu Okuma Evleriyle buluşturulması hedefleniyor.

Yeni kurulması hedeflenen kütüphanelerin ihtiyaçlarının tespitine devam edilen süreçte tüm mevcut kütüphaneler, kurulan otomasyon sistemi hakkında bilgilendirilerek hazırlanan kullanım kılavuzu kütüphane sorumlularına iletildi.

Genel olarak Anadolu Okuma Evleri'nde faaliyet olarak okur-yazar buluşmaları, okuma halkaları, ödüllü kitap çekilişleri, seminerler ve çalıştaylar düzenleniyor ve  mevcut diğer Anadolu Okuma Evleri ile birlikte okuma grupları, okur-yazar buluşmaları, ödüllü yarışmalar organize ediliyor.

Pandemi Sürecinde Çevrim İçi Buluşmalar 

Covid-19 süresince okuma grupları ve okur-yazar buluşmalarını çevrim içi olarak gerçekleştirilen Anadolu Okuma Evleri'ne ek olarak Covid-19 süresince çevrim içi olarak hizmete açılan kütüphane hizmetleri takip edilerek projenin sosyal medya üzerinden tanıtımları sürdürülmüştü.
İçerideki kitapların çocuk, din, düşünce, edebiyat, kültür ve tarih olmak üzere 6 kategoriye ayrıldığı okuma evlerinin düzen ve işleyişinden sorumlu görevlileri haftanın belli gün ve saatlerinde kütüphaneleri açık tutarak, ödünç alma-verme işlemi ve okuma gruplarının organizasyonu gibi faaliyetleri yürütüyor.
Kütüphanelerin projeye uygun bir şekilde çalışması için sağlanan teknolojik alt yapı sayesinde, ödünç alma-verme, açılan kütüphanelerin yerleri, açılış ve kapanış saatleri ve okuma gruplarına dair detaylar bir otomasyon sistemi üzerinden kolaylıkla takip edilebiliyor. Okuma evlerinden kitap alacak kişiler sisteme üye olarak yakınında bulunan kütüphaneyi bulabiliyor ve kütüphanede bulunan kitapları inceleyebiliyor. 
 
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren’in Anadolu Okuma Evleri'ne dair işaret ettiği hedef ise 2023’e kadar yurt dışındaki Anadolu Okuma Evlerinin sayısını 1001’e çıkarmak. 

Projeye dair detaylı bilgiler edinmek için anadoluokumaevi.com adresini ziyaret edebilirsiniz. 
 


İlgili Haberler

telve
Telve

Şiir, beşeri “öz”ün kendi özgürlüğünü tanıdığı bir alandır İsmet Özel'e göre. Fakat onun “özgürlük”ten Batılı bir anlamda bah

Perşembe, 19 Eylül 2024

baglar
Bağlar

Halil Efendi çeyrek asırlık askerlik görevinin ardından ticarete atılmaya karar verir. Mahir kişiliği sayesinde kısa sürede z

Salı, 17 Eylül 2024

hafiza
Hafıza

Derler ki Türkiye’de uzun süre yüz yüze görüşemeyen dostlar, bir gün mutlaka Başçarşı’da karşılaşırlar. Bunu birçok kez yaşam

Salı, 17 Eylül 2024