Türkiye, Afrika’nın Geleceğine Yatırım Yapıyor
Salı, Şubat 22, 2022Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20-23 Şubat tarihleri arasında temaslarda bulunduğu Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Senegal ve Gine Bissau'ya yönelik; diaspora, eğitim, akademi, medya ve Türkçe alanlarında pek çok faaliyet yürütürken aynı zamanda ilişkilerin ilerlemesine ve ivme kazanmasına katkı sağlıyor.
Birçok kez Afrika ülkelerine çalışma ziyareti gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, programları çerçevesinde Afrika liderleriyle baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bulunurken farklı alanlarda da ortak anlaşmalara imza atıyor. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) da anlaşmalar kapsamında paydaş kurumlarla ortak çalışma yürüterek Afrika ülkelerine yönelik Türkiye'nin aktif dış politikasında yerini alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni durağı ise; Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Senegal ve Gine Bissau. YTB de bu ülkelerle ilişkilerin seyrinin gelişimine katkı sunmak ve kalkınmalara destek olmak için çok sayıda projeye imza atıyor.
KÂTİP Programıyla Afrika’dan Diplomatlara Türkçe Eğitimi
YTB tarafından hayata geçirilen ve kamu görevlisi, diplomat ve akademisyenlerin ülkemizde Türkçe eğitimi almalarını sağlayan “Kamu Görevlisi ve Akademisyenlere Yönelik Türkçe İletişim Programı”nda (KÂTİP); Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Senegal ve Gine Bissau’dan araştırmacı ve kamu görevlileri yer alıyor.
Diaspora ve Yükseköğretim Bursları Alanında İş Birliği Protokolleri
Geçtiğimiz yıllarda, diaspora ve yükseköğretim alanlarındaki kurumsal iş birliğinin sağlanması amacıyla YTB ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Senegal'deki muadil kurumlar arasında protokoller imzalandı. Protokollerle; diaspora çalışmaları, eğitim bursları, bilimsel ve akademik araştırma programları, dil öğrenimi ve kısa dönem eğitim programları konularında ortak projelerin hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Afrika’dan Uluslararası Öğrenciler Türkiye’de Eğitim Alıyor
Dünyanın dört bir yanından gelen uluslararası öğrencilere ve araştırmacılara burs olanakları sağlayan Türkiye Bursları programına her geçen yıl Afrika ülkelerinden başvurular artıyor.
Hâlihazırda ise bu ülkeden 56 öğrenci ülkemizdeki üniversitelerde eğitim alıyor. Eğitimlerini tamamlayarak mezun olan 66 öğrenci ise ülkelerinde başarılı çalışmalara imza atıyor.
2001 yılından bugüne kadar toplamda 326 Kongo Demokratik Cumhuriyeti uyruklu öğrenciye ülkemizde burslu eğitim alma imkânı tanındı.
Hâlihazırda ise bu ülkeden 56 öğrenci ülkemizdeki üniversitelerde eğitim alıyor. Eğitimlerini tamamlayarak mezun olan 66 öğrenci ise ülkelerinde başarılı çalışmalara imza atıyor.
Senegal’den ise 2001-2021 yılları arasında toplam 190 öğrenci burslandırıldı. Hâlihazırda da Senegal’den 42 öğrenci Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde eğitimine devam ederken, 44 öğrenci mezun olmuş durumda. 2021 yılında Senegal’den Türkiye Bursları için 470 başvuru alınırken bunlardan 11 öğrenci farklı düzeylerde burslandırıldı. 2018 yılında da Türkiye Mezunu Senegalliler Derneği kuruldu ve faaliyetlerine
başladı.
başladı.
Gine Bissau’dan ise 2001-2021 yılları arasında toplam 190 öğrenciye burs imkânı tanındı. Türkiye Burslusu olarak ülkemiz üniversitelerinde de hâlihazırda 32 Gine Bissau uyruklu öğrenci eğitimine devam ediyor. 2021 yılında Gine Bissau’dan 250 başvuru alınmış olup 8 öğrenciye farklı düzeylerde burs sağlandı. Toplamda ise 54 Gine Bissaulu Türkiye Mezunu bulunuyor.
Türkiye ve Afrika Ülkeleri Arasında Medya Alanında İş Birliği
Türkiye ve Afrika ülkeleri arasındaki medya iş birliklerinin geliştirilmesi ve tecrübe paylaşımının sağlanması maksadıyla YTB, AA, AFAM ve AKEM iş birliğinde, bölgedeki medya kuruluşlarında çalışmakta olan 40 yaş altı medya profesyonellerine yönelik Afrika Medya Temsilcileri Eğitim Programı (AFMED) gerçekleştirildi. İlki, 21 Ekim – 12 Kasım 2019 tarihlerinde düzenlenen programın ikincisi, 24-31 Mayıs 2021 tarihleri arasında TRT ve AA iş birliğinde çevrim içi olarak yapıldı. Gazete, radyo, televizyon ve dijital medya alanında çalışan 222 kişinin başvurduğu programın ilkene 13 Afrika ülkesinden 20 medya temsilcisi katılırken ikicisinde 8 farklı Afrika ülkesinden 21 medya temsilcisi yer aldı. Programa, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Senegal'den gazeteciler ve medya mensupları da katıldı.