Üniversite Öğrencilerine İnsan Hakları Eğitim Programı

Cuma, Ağustos 20, 2021

Yurtdışında yaşayan altı milyonu aşkın insanımız için çeşitli alanlarda çalışmalar yapan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı

Yurtdışında yaşayan altı milyonu aşkın insanımız için çeşitli alanlarda çalışmalar yapan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, yurtdışında eğitimlerine devam eden üniversite öğrencilerini Türkiye’de buluşturuyor.

Hukuk, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler ve sosyal bilimlerin diğer alanlarında (eğitim bilimleri, iletişim bilimleri, medya bilimleri, psikoloji, sosyoloji, felsefe, filoloji, teoloji, işletme ve bunun gibi sosyal bilimler) yurtdışında eğitimine devam eden üniversite öğrencileri için 21 – 27 Ağustos 2017 tarihleri arasında ilk beş gün Ankara’da düzenlenecek olan eğitim programında, insan haklarının ulusal ve uluslararası düzeyde korunması, din ve etnik köken temelinde ayrımcılık, nefret suçlarının raporlanması eğitimi, sivil savunuculuk ve Türkiye’nin idari sistemi ile önemli kamu kurumları hakkında bilgiler ve ziyaretlerin yanı sıra 26 Ağustos 2017 tarihinde Kapadokya’ya 1 günlük gezi sunulacaktır.

Programa katılım ücretsiz olup, konaklama masraflarının tamamı, uçak biletlerinin ise Avrupa bölgeleri içerisinden gidiş dönüş için 300 Avro’ya kadarı, Amerika Birleşik Devletler, Kanada ve Avustralya’dan gidiş-dönüş için 450 US Dollar’a kadarı Başkanlığımız tarafından karşılanacaktır.

Eğitim Konuları

Ankara’da ilk beş gün gerçekleştirilecek eğitim programında aşağıdaki başlıklar incelenecektir:

  • Türkiye’nin idari sistemi ve uluslararası düzeyde çalışan kamu kurumları hakkında bilgiler ve ziyaretler,
  • Ülkelerin anayasalarında temel hak ve özgürlükler,
  • Uluslararası metinlerde insan hakları, eşitlik ilkesi, ayrımcılık yasağı, ifade özgürlüğü, kültürel ve dini haklar,
  • İnsan hakları kapsamında ulusal ve uluslararası hak koruma mekanizmalarından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurular ve emsal davalar, Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletlerin insan hakları çalışmaları,
  • İslamofobi ve nefret suçları alanında raporlama eğitimleri,
  • İnsan hakları konusunda sivil savunuculuk çalışmaları.

Program kapsamında öğrenciler, ulusal ve uluslararası alanda deneyimli ve uzman akademisyen, kamu görevlisi ve hukukçulardan eğitim alma fırsatı bulacak olup, programın eğitim dili Türkçe olacaktır.

Bu eğitimi tamamlayan katılımcılar, Türkiye’nin idari sistemini, uluslararası alanda çalışan en önemli kamu kurumları ve insan haklarının temel konuları hakkında bilgi sahibi olacaktır. Katılımcılar tarafından insan hakları savunuculuğu için gerekli beceri ve yetiler kazanılacak, insan hakları ihlallerinin raporlanabilmesi ile ihlallere ilişkin hukuki ve toplumsal mücadele yolları konularında bilgi edinilecektir.

Eğitimi eksiksiz olarak tamamlayan katılımcılara sertifika verilecektir.

Önemli Kurumlara Ziyaret, Vizyon Konuşmaları ve Kültürel Etkinlikler

Katılımcılar, eğitim programı kapsamında uluslararası alanda etkinliği olan kamu kurumlarının çalışmalarını yakından tanıma fırsatı bulacaklardır. Katılımcılar, ayrıca önemli vizyon konuşmalarına katılabilecek ve Ankara’da tarihi ve kültürel mekânlara ziyaretler gerçekleştireceklerdir.

26 Ağustos 2017 Cumartesi günü bir günlük Kapadokya gezisi yapılacaktır.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Eğitim programı, Avrupa, ABD, Kanada ve Avustralya ülkelerinde ikamet eden ve bu ülkelerde hukuk, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler veya sosyal bilimlerin diğer alanlarında (eğitim bilimleri, iletişim bilimleri, medya bilimleri, psikoloji, sosyoloji, felsefe, filoloji, teoloji, işletme ve bunun gibi sosyal bilimlerde) 3. veya 4. sınıflarda lisans veya yüksek lisans (Master) öğrencisi başvurularına açıktır. Öğrencilerden eğitim programına katılmak istediğini anlatan bir motivasyon mektubu talep edilmektedir. Motivasyon mektubunda, kendiniz, varsa insan hakları ve sivil toplum çalışmalarındaki deneyimleriniz ve programdan beklentilerin açıklanması beklenmektedir.

Programa katılması uygun görülen katılımcılara e-posta yolu ile bilgi verilecektir.

Başvurular 3 – 30 Temmuz 2017 tarihleri arasında online olarak buradan alınacaktır.

Sorularınız için Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığına ihep@ytb.gov.tr mail adresinden veya telefonla: +90 312 218 4050 ulaşabilirsiniz.


İlgili Haberler

kardes-topluluklar
Kardeş Topluluklar

YTB Başkanı Abdullah Eren Irak’ta gerçekleştirilen nüfus sayımına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Eren, Kerkük’ün demog

Cuma, 22 Kasım 2024

her-boydan
Her Boydan

Nijeryalı uluslararası öğrencimiz Ali Fahd'dan bir şiir: "Çayın Özü"

Cuma, 22 Kasım 2024

telve
Telve

Dilara Gündüz’ün “Avusturya Göçü’nün 60. Yılı” sergisi, sadece fotoğraflarla değil, aynı zamanda derin insan hikâyeleriyle de

Perşembe, 21 Kasım 2024