YTB 2023 Yılında Dünyanın Dört Bir Yanında Faaliyetlerine Devam Etti

Cuma, Aralık 29, 2023

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) 2023 yılında dünyanın dört bir yanında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik kesintisiz hizmetler sunarken, soydaş ve akraba topluluklarla ekonomik, sosyal ve kültürel bağlar geliştirmek için yüzlerce projeyi de hayata geçirdi. YTB ayraca ülkemizde eğitim alan burslu uluslararası öğrencilerin akademik gelişimini sağlamak için de yıl boyunca faaliyetlerde bulundu.

Her yıl yurt dışında yaşayan vatandaşlar, soydaş ve akraba topluluklar ile ülkemizde öğrenim gören uluslararası burslu öğrencilere yönelik çalışmalar yürüten YTB hizmetlerine 2023 yılında da aralıksız devam etti. YTB 2023 yılında dünyanın dört bir tarafında binlerce projeye imza attı.

YTB bu yıl da yurt dışında yaşayan vatandaşların; sosyal, kültürel, hukuki, ekonomik ve siyasi yönden bütün ihtiyaçlarını tespit ederek bu ihtiyaçlara yönelik politikalar geliştirdi. YTB tarafından 2023 yılında vatandaşlara yönelik toplam 116 projeye destek sağlandı, 14 ülkede 122 saha ziyaretinde bulunuldu.
YTB’nin çalışma alanına giren konularda kültürel ve tarihî mirası muhafaza etmeye yönelik, tarihe not düşülmesini sağlayan ve alan yazımına katkı sunan 16 kitap yayımlandı. Dijital Kültür Platformu aracılığıyla e-yayınlar akademisyen ve araştırmacıların da istifadesine sunularak erişime açıldı.

Deprem Yardım Çalışmaları

6 Şubat’ta yaşanan deprem faciası sonrası 9 ülkedeki 170’i aşkın STK ve vatandaşlarımızın topladığı 56 milyon Avro’ya varan nakdi yardım YTB koordinasyonunda bölgeye ulaştırıldı. Bunun yanında ayrıca 524 tır, 3922 konteyner ve 3 sahra hastanesi ile destek sağlandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bursiyerlerine Eğitim

2023 yılı içerisinde YTB’nin Aile ve Sosyal Hizmetler Bursiyerlerine yönelik; “Terapist-Danışan İlişkileri”, “Kültürel Farklılıklar”, “Çocuk Gelişiminde Oyunun Önemi”, “Çocuk ve Gençlerde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu” konularında çeşitli eğitimler verildi. Vatandaşların ailevi ve psikolojik sorunlarının çözümü için de Aile Danışmanlık Merkezi projesi başlatıldı.

Almanya’da Türk Girişim Diasporası Projesi 

YTB tarafından 2023 yılında Almanya’da “Türk Girişim Diasporası” projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında Almanya’daki Türk girişimcilerin sektörler bazında tespit edilmesi ve bu tespitlerin ışığında bir yol haritasının hazırlanması amaçlandı.

Avrupa’da Yaşayan Türkler Araştırması 

Avrupa’da yaşayan Türk diasporasının Türkiye’ye olan ekonomik katkılarının ölçülmesi amacıyla Kapıkule Sınır Kapısı, İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bir saha araştırması yapıldı.

İnsan Hazineleri Serisi – Birinci Nesil Hikâyeleri 

YTB tarafından bu yıl hataya geçirilen “İnsan Hazineleri Serisi - Birinci Nesil Hikâyeleri” projesiyle, 1961-1985 yılları arasında işçi göçü kapsamında yurt dışına göç eden ile göç edilen ülkelerde doğup büyüyen insanların, birbirinden değerli hatıraları ve hikâyeleri kayıt altına alındı.

Solingen Faciası 30.Yılı Anma Programı 

29 Mayıs 2023 tarihinde Solingen Belediyesi ve DİTİB Solingen iş birliğinde düzenlenen "Solingen Faciası'nın 30.Yılı" anma programına YTB’den bir heyet katılım sağladı.

Cumhuriyetin 100.Yılı Eğitim Gezisi Programı 

Cumhuriyetimizin 100. yıl etkinlikleri kapsamında milli kimliklerin pekiştirilmesi ve ana vatanla olan bağların tahkim edilmesi maksadıyla, yurt dışında yaşayan gençlere yönelik “Cumhuriyetin 100. Yılı Eğitim Gezisi Programı” tertip edildi.

Diaspora Bizim Podcasti ve Endülüs Akademisi 

Spotify, Instagram, Youtube gibi sosyal medya mecralarından erişilen Diaspora Bizim Podcast çalışmasına 4 farklı ülkeden 18 içerik üreticisiyle devam ediliyor. 2023 yılı içerisinde Diaspora Bizim’in sosyal medya ağlarında 190 adet içerik üretildi. 
YTB uhdesinde 4 farklı Avrupa ülkesinden toplam 22 katılımcının iştirakiyle 12 hafta boyunca Endülüs üzerine tarih okumaları gerçekleştirildi. Programın tamamına dâhil olan katılımcılar tarihi Endülüs şehirlerini ziyaret etti.

Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı 

Yurt dışında yaşayan gençlerin Türkiye ile olan bağlarının güçlendirilmesi ve milli tarih bilinçlerinin geliştirilmesi maksadıyla 6-8 Ocak 2023 tarihlerinde YTB tarafından “Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı’’ düzenlendi.

Sky Global Türk Staj ve Teknofest Programı 

YTB tarafından 2023 yılında yurt dışında yaşayan Türk gençleri için Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nde (TUSAŞ) çalışma fırsatı sunan "SKY Global Türk Staj Programı" hazırlandı. Programa dünyanın dört bir yanından yüze yakın genç katıldı.
YTB desteğiyle İstanbul ve İzmir’de gerçekleştirilen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne yurt dışında yaşayan onlarca genç vatandaş katılım sağladı. Gençler festivalde teknoloji firmalarını yakından tanıma imkânı bulurken; hava gösterileri, teknoloji yarışmaları ve teknoloji gündemine ilişkin seminerlere katıldı.

Genç Liderler Programında Diasporanın Geleceği Tartışıldı

Ana teması “Diasporanın Gençleri Geleceği Tartışıyor: 2050 Vizyonu ve Türk Diasporası” olarak belirlenen ve 21-27 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilen 2023 Genç Liderler Programı’na 9 ülkeden 28 genç katılım sağladı.  

Yurt Dışındaki Vatandaşlara Burs ve İnsan Hakları Raporu

YTB tarafından yurt dışındaki vatandaşların eğitim, kültür ve akademik başarılarını desteklemek için ilan edilen “Prof. Dr. Fuat Sezgin Üstün Başarı Bursu”, “Lise Bitirme Sınavı Başarı Bursu”, “Tez ve Araştırma Bursu ve Aile ve Sosyal Hizmetler Alanlarında Uzmanlık Bursu” programları 2023-2024 akademik yılı için de hayata geçirildi.
Yurt Dışı Vatandaşlar Hak ve Özgürlükler Güncesi 2022 ve Yurt Dışındaki Türk Varlığını Hedef Alan Saldırılar Raporu, Mayıs 2023’te yayınlandı.  

Kamu Hizmetleri Bilgilendirme Toplantıları 

Vatandaşların yoğun olarak yaşadıkları ülkelerde askerlik, vatandaşlık ve mavi kart, gümrük ve trafik işlemleri, nüfus kayıt işlemleri, sağlık ve sosyal güvenlik işlemleri gibi başlıklarda bilgilendirici toplantılar yapıldı.  Toplantılarda yurt dışında yaşayan vatandaşlara sunulan kamu hizmetleri değerlendirildi.

Karşılama Uğurlama Faaliyetleri

YTB tarafından her yıl olduğu gibi bu yıl da yurt dışındaki ve yurt içindeki sınır kapılarında karşılama ve uğurlama faaliyetleri gerçekleştirildi. Ayrıca Kapıkule Sınır Kapısında her sene olduğu gibi 2023’te de vatandaşlarımız için dinlenme alanı kuruldu. Hizmetin verildiği Haziran – Eylül 2023 döneminde Kapıkule Sınır Kapısından 2 milyon 628 bin 291 yolcu girişi oldu ve son 5 senenin araç trafiği rekoru kırıldı. 

Yurtdışı Vatandaşların Siyasal Katılımlarını Teşvik ve Bilgilendirme Kampanyası

YTB tarafından Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için toplam 7 ülkede 21 eyalet/kanton ve toplam 161 şehirde vatandaşların seçim süreçleriyle ilgili bilgilendirilmesi ve oy kullanmaya yönelik farkındalığının artması için çalışmalar yapıldı.  

Dünyanın Dört Bir Yanına Türkçe Eğitim Desteği

2023 yılında Batı Avrupa ve ABD olmak üzere 6 ülkede bulunan 96 eğitimci, 94 sınıf ve bin 380 öğrenciye Tohum modülü eğitim setinin baskıları gönderildi. Millî Eğitim Bakanlığı’nın talebi üzerine 2023 Eylül ayında; Azerbaycan, Gürcistan, İran, Katar, Kırgızistan, Kuveyt, Özbekistan, Romanya, Suudi Arabistan, Türkmenistan ve Moldova’daki okullara YTB’nin Tohum Modülü Eğitim Seti’nin (3.689 materyal) gönderimi sağlandı.

30. Yılında Solingen Faciası 

Yurt dışında yaşayan vatandaşların maruz kaldığı ırkçı ve ayrımcı saldırılar çerçevesinde Türkiye ve Almanya'da kamuoyu oluşturmayı hedefleyen “30. Yılında Solingen Faciası” adlı kitap çalışması Türkçe ve Almanca dilinde Eylül ayında yayımlandı. 

Almanya Türk Diasporası Atlası 

Toplumsal hayattan ekonomiye, spordan edebiyata, eğitimden çalışma hayatına kadar diasporadaki Türklerin genel bir resmini çizmeyi hedefleyen Almanya Türk Diasporası Atlası kitabı; ilk baskı için 500 adet hazırlanarak dağıtımı sağlandı.

Ankara Mevlüde Genç Anma Etkinlikleri ve Kitap Lansmanı

Almanya’nın Solingen kentinde 29 Mayıs 1993 tarihinde evi ırkçı saldırganlar tarafından kundaklanan Mevlüde Genç için “Bilge Ana Mevlüde Genç” isimli kitap hazırlandı. Ayrıca geçtiğimiz yıl vefat eden Mevlüde Genç için Amasya'nın Taşova ilçesindeki kabri başında YTB tarafından anma töreni düzenlendi.

YTB New York Programı Kapsamında Cumhurbaşkanı – Vatandaş Buluşması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YTB tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York şehrinde düzenlenen programa katılarak bir konuşma yaptı. Programda ABD’deki Türk ve yabancı STK temsilcileri, akademisyenler ve kanaat önderleri yer aldı.
Ülkemiz ile köklü ilişkilere ve derin bağlara sahip olan soydaş ve akraba topluluklarla ilişkilerin daha da gelişmesi için her yıl çeşitli faaliyetlere imza atan YTB 2023 yılında da tarihi ve kültürel bağlarımızı kuvvetlendirecek; eğitimden kültüre, akademiden sanata, medyadan sivil topluma kadar yapılan projelerle izlerimizin bulunduğu bölgelere ayak bastı.

Türkiye Mezunları İstanbul’da Buluştu

YTB bu yıl yükseköğrenimini ülkemizde tamamlamış Türkiye Mezunlarına yönelik 16 program gerçekleştirdi. Ayrıca İstanbul’da 60 ülkeden yaklaşık 200 mezunun katılımıyla Türkiye Mezunları Forumu organize edildi. Forum kapsamında; Türkiye Mezunları, akademisyenler, siyasetçiler, özel sektör temsilcileri ve STK yöneticilerinin katıldığı paneller organize edildi. Bunun yanında başarılı mezunlara yönelik Mezun Ödülleri programı da forumun ikinci gününde gerçekleştirildi.

Mezun Ödülleri Azerbaycan Özel Programı

2023 yılı ikinci yarısında Mezun Ödülleri Azerbaycan Özel Programı ve Azerbaycan Mezun Buluşması gerçekleştirildi. Bu çerçevede programa 21 farklı ülkeden Türkiye Mezunları katılmıştır.

Soydaş ve Akraba Topluluklara Yönelik Akademik Araştırmalara Destek

Beşeri ve Sosyal Kalkınma Araştırmaları Destek Programı (BESKAP) ile kardeş toplulukların insani gelişim ve toplumsal kalkınmalarına yönelik yapılan kapsamlı bilimsel araştırmalar desteklendi. Programla birlikte aynı zamanda Türkiye ve yurtdışındaki araştırmacıların yapacağı ortak başvurularla ikili ve çoklu akademik ağların geliştirilmesi de hedefleniyor. 2023 yılında BESKAP kapsamında 4 farklı araştırmaya destek verildi.

Türk Kültürü ve Edebiyatına Küresel Boyutta Destek

Soydaş Edebiyatı Destek Programı (SEDEP) ile Türk kültürü ve edebiyatının küresel boyutta tanıtılması için yazılmış olan eserlerin çeşitli dillere çevrilmesi ve söz konusu eserlerin basımına yönelik çalışmalara destek verildi. 2023 yılında bu kapsamda 3 farklı eser basıldı.

Türkiye Afrika İlişkileri Paneli

25 Mayıs Afrika günü münasebetiyle YTB tarafından “Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye – Afrika İlişkileri” temasıyla bir panel gerçekleştirildi. Etkinliğe başta 20 Afrika ülkesinden 22 diplomat olmak üzere toplam 150’den fazla kamu kurum ve kuruluş temsilcisi ile ilgililer katıldı.
 
 
Mümin Gençoğlu Anma Programı

7 Mayıs 2023 tarihinde, Bursa’da, Uludağ Üniversitesi’nde “Vefatının 30. Yılında Mümin Gençoğlu Anma Programı” tertip edildi. Programa bir önceki Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençoğlu ailesi, il protokolü ve Bulgaristan Türkü soydaşlar katılım gösterdi.

Latin Amerika’ya Los Turcos Göçü Araştırma Destek Programı

Osmanlı coğrafyasından göç alan Latin Amerika ülkelerinde 2 dönemde toplam 17 proje yürütülmesi için akademisyen ve uzman araştırmacılara saha araştırma desteği verildi.
YTB tarafından 2021 yılında yayımlanan Afrika Yıllığı kitabının devamı niteliğinde olan Afrika Yıllığı 2022, “Siyaset, Ekonomi, Güvenlik ve Çevre”, “Küresel Aktörler ve Afrika”, “Türkiye – Afrika İlişkileri”, “Kültür, Sanat ve Spor” ana bölümleriyle okuyucuyla buluştu. 35 yazarın katkılarıyla hazırlanan Afrika Yıllığı 2022, Türkiye’de Afrika literatürüne katkı sağlama geleneğini sürdürmekte.
Akademik ve Saha Araştırmaları kapsamında Soydaş ve akraba topluluklara yönelik, 2023 yılında; Irak’ta Türk Varlığı Raporu, Türk Dünyasında Repressiya, Osmanlı ve Güneydoğu Asya İlişkileri Projesi, Uygur Türkçesi Müfredat Hazırlama Projesi, Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce - 3. Set basım çalışması ve Suphi Bey Belgeseli başta olmak üzere birçok proje hayata geçirildi.

Gagauz Atasözleri Derleme Projesi

YTB desteği ile Moldova Gagauz Yeri ve Ukrayna’nın Odesa bölgesinde yaşayan Gagauz Türklerinin sözlü kültürünün önemli taşıyıcılarından olan atasözleri ve deyimler derlenerek gelecek nesillere aktarılması amacıyla bir yayın haline getirildi.

Kıbrıs İlahileri Kitap Projesi

Yine YTB desteğiyle 2023 yılında Osmanlı döneminde Kıbrıs’ta yaşayan mutasavvıfların eserleri kayda alınarak mutasavvıfların özgeçmişleriyle birlikte bir kitap projesi ortaya çıkarıldı. Bunun yanında 4 Satır Belgeseli (Myanmar), Cilovluk Belgeseli, Acara Bölgesinde İslam eserlerinin Envanterinin Tespit Edilmesi ve Bulgaristan 1969 Yılı Göç’üne İlişkin Sergi ve Anma Programı projelerine imza atıldı.

Dünyanın Dört Bir Yanından Kamu Görevlilerine Türkçe Eğitimi

YTB tarafından her yıl dünyanın dört bir yanından kamu görevlileri, araştırmacılar ve akademisyenlerin Türkçe öğrenmeleri için hazırlanan "Kamu Görevlisi ve Akademisyenlere Yönelik Türkçe İletişim Programı" 2023’te de katılımcılarını kabul etti.

Türkiye Burslarına 162 Ülkeden 120 Bin 636 Başvuru

YTB tarafından koordinasyonu sağlanan ve ülkemizin uluslararası öğrencilere sunduğu burs programı olan Türkiye Bursları Programına 2023 yılında 162 ülkeden 117 bin 367 başvuru gerçekleştirildi. Yapılan değerlendirmeler neticesinde ise yaklaşık 4 bin öğrenci burs almaya hak kazandı. Türkiye Bursları 2023 Başvuru Dönemi tanıtım çalışmaları kapsamında 18 ülkede yerinde tanıtım çalışmaları yapıldı.
Türkoloji Yaz Okulu Programı kapsamında Polonya, Çekya, Litvanya, Sırbistan ve Hırvatistan’da 7 farklı üniversitesinden 135 öğrencinin Türkçe ve Türkoloji dersleri almalarına yönelik burslandırma yapıldı.
12. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni ise 2023 yılında 800 mezun öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye Burslusu olarak eğitim alan 350 mezunun anılarından derlenen 2023 Mezuniyet Yıllığı hazırlandı.
Ülkemizde burslu olarak eğitim gören uluslararası öğrencilerin sorunlarına çözüm üretmek için kurulan Çağrı Merkezi sayesinde aday ve mevcut öğrencilere 5 dilde hizmet verildi. Uluslararası Öğrenci Akademisi kapsamında da 1671 öğrencinin katılımıyla 12 şehirde 210 program yapıldı. 2023 yılında ayrıca Uluslararası Öğrenci Ödülleri programı da düzenlendi.
Tüm bunların yanında YTB’nin İstanbul, Ankara ve Edirne ofislerinde uluslararası öğrenciler için atölye çalışmaları, akademik programlar, eğitim faaliyetleri, tematik etkinlikler ve gezi programları tertip edildi. 
Ulusal ve uluslararası kuruluşlar bünyesindeki 16 farklı partnerle, 11 farklı ortak burs programı hazırlandı.

YTB Türkiye Yüzyılı’nda Da Nerede Bir Vatandaşımız, Kardeşimiz Varsa Orada Olacak

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın 2023 yılında gerçekleştirdiği faaliyetleri değerlendiren YTB Başkanı Abdullah Eren, kurumun görev alanlarında eksiksiz hizmet üretmeye gayret ettiğini vurguladı. YTB’nin Türkiye Yüzyılı’nda da çalışmalarını aynı gayret ve motivasyonla sürdüreceğini ifade eden Eren, ‘‘Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya konan Türkiye Yüzyılı vizyonuna yakışır şekilde inşallah nerede bir vatandaşımız, kardeşimiz varsa orada olmaya devam edeceğiz!’’ dedi.

YTB’nin 2023 yılında gerçekleştirmiş olduğu çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan kurum Başkanı Abdullah Eren, YTB’nin esasında ülkemizin diaspora kurumu olduğunu hatırlatarak; kurulduğu 2010 yılından bugüne YTB’nin, görev alanları olan yurt dışındaki vatandaşlar, soydaş-akraba topluluklar ve ülkemizde yükseköğrenim gören uluslararası öğrencilere yönelik çalışmalar yaptığını söyledi. Bu kapsamda 2023 yılının da dolu dolu geçtiğini ifade eden Abdullah Eren, ‘‘2023 yılında da gençlik ve kültürel hareketlilik programlarından ırkçılık ve ayrımcılığa karşı faaliyetlere; yasal ve idari düzenlemelerin hayata geçirilme sürecinden eğitim, burs ve Türkçe hizmetleri ile diaspora araştırmalarına kadar birçok başlıkta yaptığımız faaliyet, çalışma ve desteklerle yurt dışındaki vatandaşlarımızın yanında olduk.’’ ifadelerini kullandı.
‘‘Kurum olarak ikinci ana faaliyet alanımızı oluşturan Gönül Coğrafyamızı da yalnız bırakmadık.’’ diyen Eren, ‘‘Türk dünyası başta olmak üzere eğitim ve kültür çalışmalarımızla müşterek tarih ve değerler paylaştığımız kardeşlerimizle beraberdik. Bu kapsamda Azerbaycan’dan Bosna’ya, KKTC’den Gagauzyeri’ne; Asya’dan Afrika ve hatta Latin Amerika’ya kadar geniş bir havzada anma programlarından kültürel hareketlilik çalışmalarına, eğitim ve kültür desteklerinden prestij eserlerin hazırlanmasına birçok faaliyet yürüttük.’’ ifadelerini kullandı.

YTB Başkanı Eren, kurumun üçüncü faaliyet alanı olan uluslararası öğrencilere yönelik de ‘‘Türkiye’nin dünyadaki Gönüllü Elçileri’ni yetiştirmeye devam ettik. Türkiye Bursları programımız her yıl artan bir ilgi görmesinin yanında hayata geçirdiği başarı odaklı sıkı eleme ve değerlendirme süreci ile ülkemizin dünyaya açılan bir markası olmayı sürdürdü. Özellikle Türk dünyasının dört bir yanından gelip Türkiye’de öğrenim gören genç kardeşlerimiz geleceğimizi hep birlikte kurguladığımız dost ve kardeş ülkelerle ilişkilerimize nitelikli ve son derece önemli katkılar sunuyor.’’ değerlendirmesinde bulundu.

Son olarak bu yılın başında gerçekleşen ve Asrın Felaketi olarak adlandırılan depreme de değinen Eren, ‘‘Maalesef bu yılın başında hepimizi derinden etkileyen bir deprem yaşadık. Binlerce insanımızı kaybettik. Rabbim hepsine rahmet eylesin. Birlik ve beraberlik zor zamanlarda daha da anlam buluyor. Hem yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız hem gönül coğrafyamızın dört bir yanında duası daima Türkiye ile olan dostlarımız, kardeşlerimiz hem de uluslararası öğrencilerimiz ellerinden gelen tüm maddi ve manevi destekle yanımızda oldu. YTB olarak bizler de hem bu yardımlar için gerekli koordinasyonu sağlamaya çalıştık hem de ekiplerimizle sahada yaralarımızın sarılmasına katkı sunmaya gayret ettik. Rabbim bir daha böyle acılar yaşatmasın.’’ dedi.


İlgili Haberler

duyurular
Duyurular

Alan Uzmanı Alımı Sınav Sonuçları

Cuma, 26 Nisan 2024

telve
Telve

Merhabayla hoşça kal arasına sıkışmış bir zamanda yürüyorum Berlin sokaklarında. Varlığımın mayalandığı şehirden izlere, enge

Cuma, 26 Nisan 2024

uluslararasi-ogrenciler
Uluslararası Öğrenciler

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından düzenlenen "Uluslararası Öğrenciler Kısa Film Festivali"

Pazartesi, 22 Nisan 2024