YTB Bosna Hersek’te Balkan Tarihine Işık Tutacak Üç Önemli Projenin Tanıtımını Gerçekleştiriyor

Çarşamba, Eylül 4, 2024

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Bosna Hersek’te Balkan tarihine ışık tutan ve mimari yadigarları gün yüzüne çıkaran üç önemli projeye ilişkin tanıtım toplantısı düzenliyor.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Balkan ülkeleri özelinde hazırladığı “Kiliseye Çevrilen Türk Eserleri Kitabı”, “Balkanlarda Süreli Yayınlar Projesi” ve “Osmanlı İstimalet Siyaseti: XV ve XVI. Yüzyıl Kitabı”na ilişkin Bosna Hersek’te tanıtım toplantıları düzenliyor. Balkan ülkelerinde yıllardır önemli çalışmalara imza atan düşünce kuruluşları, analiz merkezleri ve STK’ların iş birliği ile hazırlanan bu eserler Balkan tarihine her yönüyle ışık tutarken, Osmanlı bakiyesi mimari eserleri ve yadigarları da gün yüzüne çıkarıyor.
 
Kiliseye Çevrilen Türk Eserleri
Toplam üç cilt ve 1425 sayfadan oluşan “Kiliseye Çevrilen Türk Eserleri” çalışması, 19 ülkede bulunan ve başlangıçta Türk eseri olup sonradan kiliseye dönüştürülen mimari yapıları inceliyor. İlk cildinde Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Ermenistan, Güney Kıbrıs, Gürcistan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova ve Kuzey Makedonya’yı konu alan eser, ikinci cildinde Macaristan, Moldova, Romanya, Sırbistan, Türkiye ve Ukrayna’yı ele alıyor. Çalışmanın üçüncü cildi ise yalnızca Yunanistan’daki yapılar üzerinde yoğunlaşıyor.
 
Üç ciltlik eserin Bosna Hersek’teki tanıtım programı 5 Eylül 2024 Perşembe günü saat 13.30’da Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi’nde gerçekleştirilecek.
 
Balkanlarda Süreli Yayınlar
 
“Balkanlarda Süreli Yayınlar: İslam Düşüncesinin Serüveni, 1918-2018” projesi YTB tarafından Balkan ülkeleri özelinde hazırlanmış bir diğer önemli eser. Proje Balkanlarda (Bosna-Hersek, Karadağ, Hırvatistan, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya) çağdaş dönemde ortaya çıkan (Boşnak, Türk, Arnavut) düşünceleri dergiler ve gazeteler üzerinden ele alıyor.  Proje, 1918-1945, 1946-1990 ve 1990-2018 arası dönemleri kapsıyor. Bu dönemlerdeki İslam düşüncesinin ifade edildiği, üretildiği ve tartışıldığı süreli yayınlar proje kapsamında ayrıntılı olarak inceleniyor. Projenin ilk ayağı Osmanlı İmparatorluğu’nun bölgeden ayrılışı ile başlayan 1918 yılından, İkinci Dünya Savaşı’nın sonunu ifade eden 1945 yılları arasındaki zaman aralığına odaklanıyor. Diğer bölümler ise sosyalist dönem olan 1945-1990 ile, demokratikleşme dönemi olarak kabul edilen 1991-2018 yılları üzerinde duruyor.
 
Balkanlarda Süreli Yayınlar Tanıtım Programı da Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi’nde 5 Eylül 2024 Perşembe günü saat 16.00’da gerçekleştirilecek.
 
Osmanlı İstimalet Siyaseti: XV Ve XVI. Yüzyıl Kitabı
Bosna-Hersek’te bulunan Balkanlar Araştırma ve Analiz Merkezi başkanlığını yürüten Dr. Sedad Beşliya’nın “İstimalet - Bosna u Osmanskoj Političkoj Strategiji: 15. i 16. stoljeće” başlıklı Boşnakça kitabı, YTB destekleriyle “Osmanlı İstimâlet Siyaseti ve Bosna XV.ve XVI. Yüzyıl” başlığıyla Türkçeye çevrildi. İstimâlet siyasetini Bosna özelinde askeri, siyasi, ekonomi, dini ve kültürel boyutlarıyla inceleyen “Osmanlı İstimâlet Siyaseti ve Bosna: XV ve XVI. Yüzyıl” kitabı da tamamlanarak yayınlandı.
 
YTB destekleriyle hazırlanan bu önemli eserin tanıtım etkinliği ise 6 Eylül 2024 Cuma günü Saat 11.00’de Saraybosna Üniversitesi’nde yapılacak.


İlgili Haberler

baglar
Bağlar

Günlerden bir gün yattığı ince hasırın bedeninde bıraktığı izleri fark eden yoldaşlarından biri ona daha iyi bir olanak sağla

Cuma, 13 Eylül 2024

hafiza
Hafıza

“Yalnızca cuma namazı kılmak için kilometrelerce yol giderdik. Hatta bir keresinde hususi bir şekilde Thillot’tan Mulhouse’a

Cuma, 13 Eylül 2024

telve
Telve

Mutfak âdeta memleket kokuyordu. Kahvaltı masasına oturur hem gazetesini okur hem de çayını yudumlardı. Okurken arada gülümse

Perşembe, 12 Eylül 2024