YTB Kırım Tatar Türklerine Ev Sahipliği Yaptı

Perşembe, Kasım 9, 2023

Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan gelişmelere Türkiye’nin uluslararası hukuk bağlamında ‘adalet ve vicdan odaklı’ bir yaklaşım ortaya koyduğunu dile getiren Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, eğitim ve kültür destekleriyle YTB’nin de bu doğrultuda katkılar sunduğunu belirtti.

“BİLGİ: Kırım Tatar Tarih ve Kültürünün Korunması Projesi” tanıtım toplantısı, Ankara’da düzenlendi. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa YTB Başkanı Abdullah Eren, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubar, kamu kurum ve kuruluşları ile dış misyon temsilcileri ve Türkiye’de bulunan Kırım Tatar Türkleri katıldı.  
Programdaki konuşmasında YTB Başkanı Abdullah Eren, Türkiye’nin uluslararası hukuk bağlamında ‘adalet ve vicdan odaklı’ yaklaşımına dikkati çekerek, “Hem Kırım’ın işgali ve ilhakı sürecinde hem de Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sürecinde uluslararası hukuk bağlamında bu saldırıları Türkiye kınadı. Maalesef başka acılı ve üzüntülü süreçler de yaşıyoruz şu an. Umarım Gazze’deki bu işgal de bir an evvel sona erer. Orada da çok orantısız bir güç kullanımı olduğunu hepimiz görüyoruz. Bir politika yaklaşımı olarak; ezilenin, haksızlığa uğrayanın yanında olarak duruşumuzu göstermeye gayret ediyoruz.” dedi. 
2014 yılında Kırım’ın ilhakından, 2022’de başlayan savaşa kadar Kırım Ailesi Derneğine YTB olarak her zaman destek sağladıklarını bildiren Eren; “Tıpkı Batı Trakya, Kıbrıs, Karabağ gibi Kırım Tatar Türklerinin verdiği mücadele de bizim için her fırsatta dile getirilmesi gereken bir mesele.” dedi. Savaşın sona ermesi ve Kırım’ın asli sahiplerine kavuşmasını temenni ettiklerini ifade eden Eren, “İnşallah en kısa zamanda sizlerle hem Kiev’de hem de Kırım’da buna benzer programlar yaparız.” şeklinde konuştu.   
Kırım halkının kimlik ve kültürünün korunmasının Ukrayna için önemli olduğunun altını çizen Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, “Biz tarihi ve kültürel olarak çok yakın milletleriz. Dil, kültür yaşadıkça halklar da yaşar.” diye konuştu. Savaşın, Kırım ve Ukrayna halklarını birlik olmaya teşvik ettiğine dikkat çeken Bodnar, “Kırım’ın işgali, Ukrayna’nın Kırım’ı daha güçlü savunmasını sağladı. Bu savaştan almamız gereken dersler var. Gelecekte birlik olmaya yönelik öğeleri daha da öne çıkarmalıyız.” dedi.  
Programda konuşan Dünya Kırım Tatar Kongresi ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubar ise, tanıtımı yapılan projenin Kırım’ın ve Kırım halkının geleceği için çok önemli olduğunu söyleyerek, “Nasıl 1944’ten sonra dedelerimiz, babalarımız vatan hasretiyle dolu olup bütün faaliyetleriyle Kırım’a, vatana faydalı olmak için çalıştılarsa şimdi biz de bu yol içerisindeyiz.” dedi.


İlgili Haberler

duyurular
Duyurular

Alan Uzmanı Alımı Sınav Sonuçları

Cuma, 26 Nisan 2024

telve
Telve

Merhabayla hoşça kal arasına sıkışmış bir zamanda yürüyorum Berlin sokaklarında. Varlığımın mayalandığı şehirden izlere, enge

Cuma, 26 Nisan 2024

uluslararasi-ogrenciler
Uluslararası Öğrenciler

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından düzenlenen "Uluslararası Öğrenciler Kısa Film Festivali"

Pazartesi, 22 Nisan 2024