Afrika Yıllığı 2022 Yayımlandı!

Salı, Aralık 12, 2023

Geçtiğimiz yıl, YTB Yayınları himayesinde hazırlanan ve Afrika çalışmalarına önemli katkılar sunan Afrika Yıllığı’nın ikincisi Afrika Yıllığı 2022 yayımlandı. “Siyaset, Ekonomi, Güvenlik ve Çevre”, “Küresel Aktörler ve Afrika”, “Türkiye-Afrika İlişkileri” ve “Kültür, Sanat ve Spor” olmak üzere dört bölümden oluşan bu kıymetli yayın, okurlarına 2022 Afrika’sına ve Türkiye-Afrika ilişkilerine derinlikli bir bakış imkânı sunuyor.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Afrika özelinde icra ettiği eğitim, kültürel hareketlilik ve bilgi/tecrübe paylaşımı programlarıyla Türkiye’nin Afrika politikasına kamu diplomasisi ve yumuşak güç ekseninde güçlü bir katkı sunmaya devam ederken öte yandan kıtaya dönük ilgiyi canlı tutmak için yayın çalışmalarına devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl, YTB Yayınları himayesinde hazırlanan ve Afrika çalışmalarına önemli katkılar sunan Afrika Yıllığı’nın ikincisi Afrika Yıllığı 2022 yayımlandı. “Siyaset, Ekonomi, Güvenlik ve Çevre”“Küresel Aktörler ve Afrika”“Türkiye-Afrika İlişkileri” ve “Kültür, Sanat ve Spor” olmak üzere dört bölümden oluşan bu kıymetli yayın, okurlarına 2022 Afrika’sına ve Türkiye-Afrika ilişkilerine derinlikli bir bakış imkânı sunuyor. 

 Afrika Yıllığı 2021 gibi Afrika Yıllığı 2022 de Türkiye-Afrika ilişkilerini farklı boyutlarıyla kapsamlı bir şekilde okuyucuya sunuyor ve bu sayede Afrika’nın siyasî ve ekonomik ilişkilerinin düzenli bir şekilde takip edildiği ve Türkiye’de Afrika’nın nabzının yıllık düzeyinde tutulduğu bir yayın silsilesi meydana geliyor.  

Yıllığın, “Siyaset, Ekonomi, Güvenlik ve Çevre” başlıklı ilk bölümünde; 2022’de Afrika’da yapılan seçimler, darbeler, Etiyopya Hükûmeti ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi arasındaki barış görüşmeleri, kıtanın ekonomisi ve siber güvenlik bağlamında dijital ekonomik yapısıgöç hareketliliği, enerji potansiyeli ve uluslararası iş birlikleri, Nil sularının paylaşım sorunu ve hukuki çözümüiklim krizinin kıtaya etkileri ve kıtadaki insan hakları mekanizmaları gibi konular söz konusu alanlarda yetkin 13 gazeteci ve akademisyen tarafından ele alınmış.

Yıllığın “Küresel Aktörler ve Afrika” başlıklı ikinci bölümünde ise ilk sırayı “Rusya’nın Afrika’daki Hibrit Savaş Stratejisi: Wagner Grubu ve 2022 İnsan Hakları Tartışmaları” başlıklı makale alıyor. İkinci bölümün devamında yer alan “Ukrayna Savaşı’nın Afrika’daki Yansımaları”, “2022 Yılında AB-Afrika İlişkileri: 6. AB-Afrika Birliği Zirvesi”, “ABD-Afrika Liderler Zirvesi: ABD-Afrika İlişkilerinde Stratejik Değişim”, “Japonya-Afrika İlişkilerinde Özgür ve Açık Hint-Pasifik Stratejisi Sonrası Yeni Dönem: TICAD-8”, “Hindistan-Afrika İlişkilerinde Yeni Ufuklar: İkinci Hindistan-Afrika Savunma Diyaloğu”, “Birleşik Krallık ile Ruanda Arasında İmzalanan Sığınmacılara İlişkin Mutabakat Zaptının İçeriği ve Beraberinde Getirdiği Tartışmalar”, “2022 Yılında Afrika’da İsrail ‘Normalleşme’ Süreçleri: Fas, Çad ve Sudan”, “Almanya’nın Afrika’dan Yağmalanan Tarihî Eserleri İade Etme Kararı”, “2022 Yılında Çin-Afrika Ekonomik İş Birliği” başlıklarındaki tüm makaleler akademisyen ve gazeteciler başta olmak üzere sahaya ilgili okura Afrika’nın uluslararası ilişkilerine dair panoramik bir bakış fırsatı veriyor.

Çalışmanın Türkiye-Afrika ilişkilerine mercek tutulan üçüncü bölümünün ilk makalesi, Türkiye-Afrika siyasî temaslarını incelerken, ikinci makalede ise Afrika ülkelerinin gıda güvenliğine katkıda bulunması amaçlanarak imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması’nda Türkiye’nin rolü ele alınıyor. Bölümün devamındaki makaleler ise sırasıyla Türkiye ve Afrika arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere ve Türkiye-Afrika ilişkilerinde medya ve iletişimin önemine değiniyor. Türkiye’nin Afrika’da güvenlik sağlayan bir aktör olarak konumu ise bölümün beşinci makalesinde ele alınıyor.  Türkiye’nin Afrika’daki kamu diplomasisi faaliyetleri bölümün altıncı makalesinde detaylandırılırken geçtiğimiz yıl Afrika’da altıncı yılını dolduran ve kıtanın 25 ülkesinde faaliyetlerini sürdüren Türkiye Maarif Vakfı’nın çalışmaları ise bölümün son makalesinde ele alınmış.

Çalışmanın “Kültür, Sanat ve Spor” başlıklı son bölümü ise Afrika’da 2022 yılı içinde kültür, sanat ve spor alanında gerçekleşen gelişmeleri içeriyor. Bölümü oluşturan üç makaleden Yunus Namaz tarafından kaleme alınan ilki (“Atlantik’in Sinemasal Dili: Afrika’da Göç, Göçmenlik ve Kimlik”), Mati Diop’un Atlantique filmi ekseninde diaspora-vatan ikilemi üzerinden Afrika’dan göçün sunduğu imkânları ve sebep olduğu olumsuz durumları irdeliyor. Bölümün diğer makaleleri ise sırasıyla 2016 yılında Emine Erdoğan hamiliğinde açılan Afrika Kültür Evi’ni ve Fas’ın Dünya Kupası başarısını gündem ediyor. Yıllığın son sayfalarında ise 2022 yılında yayımlanmış Afrika’yla ilgili çalışmalara yer verilmiş.


Afrika Yıllığı 2022'yi okumak için tıklayın. 

 


İlgili Haberler

kardes-topluluklar
Kardeş Topluluklar,Uluslararası Öğrenciler

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği tarafından tertip edilen “Yılın Basın Fotoğrafları” organizasyonunun altında bu yıl “YTB 15.

Cuma, 17 Ocak 2025

her-boydan
Her Boydan

Şimdi zor koşullar altında yaşam mücadelesi verirken sakin bir sesle şöyle diyor: “Filistinli kadın, dayanıklılığın ve sabrın

Perşembe, 16 Ocak 2025

telve
Telve

Avrupa’nın soğuk sabahlarında yürürken içindeki sıcak memleketi yeniden keşfetmeye çalışırsın. Çünkü insan nerede olursa olsu

Çarşamba, 15 Ocak 2025