Erdoğan, Millet Kütüphanesi'nde Afrikalı Öğrencileri Ağırladı

Çarşamba, Ocak 12, 2022

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi vesilesiyle Türkiye’de eğitim gören ve bir kısmı “Türkiye Burslusu” Afrikalı gençlerle Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde bir buluşma gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, buluşmada “Ülkelerine döndüklerinde Türkiye’nin fahri temsilcileri olacak bu gençlerimizin samimiyetinden büyük bir bahtiyarlık duyuyorum.” ve “YTB ile dünyaya Türkiye’yi açma, dünyayı da Türkiye’ye açma gayreti içerisinde olduk.” açıklamalarında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi kapmasında Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde Afrikalı gençlerle buluştu. Erdoğan, "Afrikalı kardeşlerimiz milletimizin gönlünde müstesna bir yere sahiptir. Biz de göreve geldiğimiz 2002 yılından itibaren Afrika ile dostluğumuzun ve iş birliğimizin gelişmesine özel önem verdik." şeklinde konuştu.

Başbakanlık görev süreci de dâhil bugüne kadar 30 Afrika ülkesini toplamda 50 kez ziyaret ettiğini belirten Erdoğan; birçoğu  ülkelerin tarihinde ilk kez olmak üzere kıta genelinden önemli sayıda devlet ve hükümet başkanını da Türkiye'de ağırladıklarını ifade etti.

Pandemi şartlarına rağmen sadece bu yıl, Sahra Altı Afrika'dan 38 üst düzey heyeti Türkiye'de misafir ettiklerinin de altını çizen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Aramızdaki mesafeye rağmen Afrika ülkelerini yakın birer komşumuz, daimi dostlarımız olarak addediyoruz. Afrika'nın meselelerine ilişkin olarak kıtadaki ortaklarımızla aynı vizyonu, aynı hassasiyeti paylaşıyoruz. Dillerimizin, ırklarımızın, renklerimizin farklı olması bizim için ne bir utanç ne de bir üstünlük vesilesidir. Bilakis bunların tamamı Allah'ın biz kullarına bahşettiği bir zenginlik, bir lütuf ve ikramdır. Bu anlayışla tüm çalışmalarımızı insan onuruna yaraşır, sürdürülebilir, adaletli bir kalkınma hedefi doğrultusunda yürütüyoruz. Kimseyi ayırmadan, kimseyi ötekileştirmeden, kimseyi dışlamadan Afrika halklarıyla dayanışmamızı artırıyoruz.”

“21. Yüzyılda Hakkaniyetli Bir Düzen Gelecekse Bu, Türkiye-Afrika Ortaklığından Doğacaktır”

Afrikalı gençlerin de söz aldığı toplantıda Sudan'dan gelen ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nde eğitim gören Muhammed Osman, son 15 yıldır hem Türkiye hem Afrika tarafından ilişkilerin sürdürülmesi için çok emek harcandığını belirtti.

Türkiye'nin Afrika'dan binlerce öğrenciye burs verdiğini ve böylece "daha iyi bir dünya" için emek sarfettiğini ifade eden Osman, "21. yüzyılda daha hakkaniyetli bir düzen gelecekse bu Türkiye ve Afrika ortaklığından doğacaktır. Çünkü bizim ama tek yapmamız gereken inanmak ve çalışmak. Çünkü bizim hayat anlayışımızda emeksiz yemek olmaz." diye konuştu.

Somali'den gelen bir öğrenci de toplantıda birlik ve beraberliğin önemini vurgularken, Nijerli Fatma Taozmanisa ise "Daha iyi bir Afrika, daha iyi bir Türkiye ve kesinlikle daha iyi, adil bir dünya için buradayız." dedi.

 

 


İlgili Haberler

hafiza
Hafıza,Kardeş Topluluklar

Türk Dünyasının yetiştirdiği büyük reformcu, eğitimci, gazeteci, fikir ve aksiyon adamı İsmail Gaspıralı, ideallerini gerçek

Pazartesi, 13 Mayıs 2024

sedep
SEDEP

Divanını Yakan Şair – Geceler Yalnız

Cuma, 10 Mayıs 2024

sedep
SEDEP

Bir yaz sıcağında incir ağacının altında serinlenirken koparılan incirin çekirdekleriyle zikir yaparak uyuya kalmak, derin bi

Cuma, 10 Mayıs 2024